Каква присъда постанови съдът в Швеция на екоактивистката Грета Тунберг?

Каква присъда постанови съдът в Швеция на екоактивистката Грета Тунберг? Снимка: aif-ru.turbopages.org

Шведската екоактивистка Грета Тунберг се яви в съда в град Малмьо (разположен в Южна Швеция) в понеделник, 24 юли. Съдът я осъди да плати глоба в размер на 1500 крони (255 български лева ), а също така да плати още 1000 крони (170 лева) на шведския фонд за подпомагане на жертвите на престъпления. 

За това съобщава  France 24.

За какво беше осъдена Тунберг?

Според версията на правоохранителните органи, 20-годишната Тунберг е участвала в акция в Малмьо, която "е нарушила движението на автомобилите", а също така "е отказала да се подчини на заповедта на полицията да се отстрани от пътя".

Става дума за акция, организирана на 19 юни от група екоактивисти наTa tillbaka framtiden ("Върни бъдещето"). Нейните участници, включително Тунберг, се опитаха да блокират влизането в пристанището на град Малмьо в знак на протест срещу използването на изкопаеми горива. "Няма да останем настрана и вместо това физически ще спрем инфраструктурата, свързана с изкопаемите горива. Ние връщаме бъдещето", написа Тунберг в Instagram.

Престъплението, за което шведската екоактивистка беше призната за виновна, предвижда максимално наказание от шест месеца затвор. Въпреки това, както прокурорът Шарлот Отосен съобщи по-рано пред медиите, обикновено съдът се ограничава до налагане на глоба.

Призна ли се за виновна Тунберг?

Тунберг потвърди по време на процеса, че е присъствала на протестната акция и не се е подчинила на заповедите на полицията. В същото време тя отказа да се признае за виновна, отбелязвайки, че е нарушила правилата поради необходимост, породена от "климатичната криза".

"Според мен се намираме в извънредна ситуация и затова действията ми бяха законни", заяви активистката на кампанията за борба с изменението на климата пред журналисти след процеса.

На въпрос дали Тунберг ще бъде по-предпазлива в бъдеще след наложената глоба, тя каза, че "определено не смята да отстъпва".

"Знаем, че не можем да спасим света, като играем по правилата, защото законите трябва да бъдат променени", заяви Тунберг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: