Грета Тунберг разкритикува системата за "потисничество на бедните страни"

Грета Тунберг разкритикува системата за "потисничество на бедните страни"

Тя критикува "потисничеството на бедните страни" по време на реч в Лондон

Шведската еко-активистка Грета Тунберг, говорейки на представянето на новата си книга в Лондон, каза, че настоящият световен ред е сформиран от система, която се определя като  "колониализъм, империализъм, потисничество и геноцид" от страна на богатите държави на Запада, съобщава вестник Телеграф.


Тунберг използва термина "глобален север", който се използва за обозначаване на разликите между богатите северни страни и бедните южни ("глобален юг").

Според публикацията Тунберг е призовала за „общосистемна трансформация“. Според 19-годишната екоактивистка проблемът с изменението на климата е породен от "нормалността", диктувана от хората във властта.

Това, което наричаме нормално, е екстремна система, изградена върху експлоатацията на хората и планетата“, каза Тунберг, цитирана от вестника.

Според нея „настоящият световен ред“ се определя от „система“, която има за цел да трупа богатства и „се определя от колониализма, империализма, потисничеството и геноцида от така наречения глобален Север“.

Както беше отбелязано в Telegraph, Тунберг каза, че в допълнение към обичайната си работа в областта на борбата с изменението на климата, тя възнамерява да използва влиянието си, за да се противопостави на "деспотичната" капиталистическа система на Запада.

Бел. ред. Тунберг направи първата крачка към проповядването на системата, описана от Маркс  :)

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: