Грета Тунберг и нейни съмишленици застават пред съда

Грета Тунберг и нейни съмишленици застават пред съда Снимка: weeklytimesnow.com.au

Климатичната активистка е обвинена в неподчинение на полицията по време на протест, казаха от шведската прокуратура

Миналия месец 20-годишната Тунберг се присъедини към група млади протестиращи, които блокираха за шест дни пристанището за петролни танкери в Малмьо. Според полицията, Тунберг е била поканена да напусне протеста, но е отказала, така че в крайна сметка е изнесена от полицаите. Тя може да получи присъда от шест месеца затвор или глоба.

„Климатичната криза вече е въпрос на живот и смърт за безброй хора. Ние избираме да не бъдем странични наблюдатели и вместо това физически да спрем инфраструктурата за изкопаеми горива“, написа Грета Тунберг в Instagram през юни, когато се присъедини към протеста.

Заедно с още трима от протестиращите, тя трябва да се яви в съда на 24 юли. Обвиненията срещу тях са, че участвайки в климатична демонстрация, са причинили прекъсване на движението в Малмьо, а някои от протестиращите са се качили без разрешение на петролни танкери.

Една от другите протестиращи и подсъдими, 20-годишната Ирма Келстрьом казва: „Ние блокирахме пристанището, за да спрем използването на изкопаеми горива, които убиват невинни хора. Няма да седим и да чакаме, докато индустрията за изкопаеми горива отнема мечтите ни“.

Попитана дали се тревожи за последствията от процеса, тя отговори: „Аз лично съм по-притеснена от ужасната вреда, която индустрията за изкопаеми горива нанася на света. Няма да спра, докато те заплашват планетата”.

Мнозина от петролната и газовата промишленост казват, че производството на тези горива не може да се намали, тъй като е необходимо за задоволяване на глобалните енергийни нужди. Вижданията им се сблъскват с позицията на привържениците на „зеления преход” към възобновяеми енергийни източници, с цел да се ограничат парниковите газове и да се намали затоплянето на планетата от горенето на изкопаемите горива. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: