В Германия се проведе протест срещу разширяването на въглищна мина

В Германия се проведе протест срещу разширяването на въглищна мина Снимка: commons.wikimedia.org

Към акцията се присъедини шведската активистка за борба с изменението на климата Грета Тунберг

Хиляди хора излязоха на протест срещу разрушаването на изоставено село в община Люцерн в Западна Германия.

Разрушаването трябва да освободи място за разширяване на въглищна мина. Към акцията се присъедини шведската активистка за борба с изменението на климата Грета Тунберг.

Климатичните активисти преди това са се настанили в селото, след което е започнала операция по тяхното изселване, съобщи The Washington Post.  През първите три дни от операцията полицията съобщи, че около 470 души са напуснали мястото, 320 от тях доброволно.

Протестиращите са пробили полицейската блокада, като някои от тях са стигнали до въглищната мина Гарцвайлер. Полицията прогнозира 8 хиляди участници в демонстрацията, съобщава Tagesschau. Акцията се провежда под мотото "Предотвратете изселванията! За климатична справедливост". "Докато въглищата все още са в земята, борбата не е приключила", каза Грета Тунберг в речта си пред демонстрантите.

Активистите искат да попречат на енергийната компания RWE да добива лигнитни въглища на открито в района. През 2022 г. беше постигнато споразумение с RWE, което й позволява да разруши изоставеното село в замяна на прекратяване използването на въглища до 2030 г., а не до 2038 г.

През 2020 г. федералното правителство на Германия съгласува поетапен график за закриване на 18 ГВт генерация, работеща на кафяви въглища, допускайки същевременно опцията за съкращаване на преходния период от 2038 до 2035 г. Операторите на въглищни електроцентрали в продължение на 15 години ще получават от правителството компенсации на обща стойност $ 4,35 млрд.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: