Тунберг: „Абсурдно“ е да слушаме в Давос отговорните за „унищожаването на планетата“

Тунберг: „Абсурдно“ е да слушаме в Давос отговорните за „унищожаването на планетата“ Снимка: https://pixabay.com/

Говорейки на панелна дискусия с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол, екоактивистката призова за „масов обществен натиск“ срещу изкопаемите горива и чиновници, които поставят „алчността“ и „краткосрочните икономически печалби пред хората и планетата“

„Присъствието ми тук е много важен сигнал, който искам да дам на света, каза на свой ред Фатих Бирол.

„На изменението на климата трябва да се обърне повече внимание. За съжаление, вниманието към изменението на климата намалява“, оплака се той, а много повече пари трябва да се инвестират в чиста енергия.

В четвъртък Грета Тунберг се завърна в Давос, където проведе дебат с изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика (МАЕ) като част от дългогодишната й борба срещу изменението на климата и изкопаемите горива.

Дневният ред на дискусията, на която беше поканен и изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, включваше следните въпроси:

- Правителствата и компаниите реагират ли адекватно на климатичната криза?

- на какъв етап е преходът към чиста енергия?

- какво трябва да се направи, за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий?  

Четирима млади активисти дойдоха в Давос с петиция, стартирана тази седмица, призоваваща мултинационалните корпорации да спрат добива на изкопаеми горива. Към сряда вечерта тя вече събра над 870 000 подписа.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: