Нов конфликт разпалва протестите във Франция

Нов конфликт разпалва протестите във Франция Снимка: bnn.network

Дарителски фонд събра € 1.4 милиона за семейството на полицая, който уби френско-алжирския тийнейджър Нахел М., заради отказ да спре за пътна проверка

За сравнение, фондът за подкрепа на семейството на жертвата е получил дарения в размер € 350 000. Euronews разговаря с Жан Месиа, човекът който започна противоречивата кампания в подкрепа на полицая Флориан М., обвинен в убийството на 17-годишния шофьор. Инцидентът предизвика буря от протести във Франция, преминавайки дори в Белгия и Швейцария, макар и в далеч по-малки мащаби. Нанесените щети се изчисляват на най-малко € 100 милиона.

Месиа обвинява френската прокуратура, че политизира случая и казва, че правителството на президента Еманюел Макрон, е „изоставило” полицейския служител „от самото начало”, без да изчака заключенията на разследването. Така или иначе, протестите срещу кампанията за дарения в полза на полицая също са силно политизирани, тъй като Жан Месиа не е случайно име във френската политика, а е работил като лобист в кампаниите на крайнодесните кандидати за президент Марин Льо Пен и Ерик Земмур.

Попитан кой носи вината за убийството на младия арабин, Жан Месиа е ясен: „Отговорността е на родителите, на съдебната система и в крайна сметка на самия млад мъж. Ако не се подчините на полицията, поставяте пръста си в спирала, която може да доведе до трагедия. В този случай Нахел се самоуби, ни повече, ни по-малко“.

Според Месиа, Нахел М. не се е подчинил на поканата да спре за проверка, тъй като очевидно е шофирал без документи, бидейки 17-годишен, а шофьорска книжка във Франция се издава при навършени 18 години.

A pot of support for the policeman who killed Nahel is controversial
Снимка - euro.dayfr.com

Набирането на дарения в помощ на полицая си спечели прозвището „фонд на срама“ и много политици призоваха Жан Месиа да го закрие, но в посланията им лесно се откриват политически мотиви.

„Вие подклаждате зейнал разрив, като помагате на полицай, разследван за умишлено убийство!“ написа в Twitter Оливие Фор, лидер на Социалистическата партия. Яник Жадо от Зелената партия каза пред медиите, че „този фонд е откровено недостоен, пред това, през което преминават семейството на Нахел и кварталите, гневни срещу полицейското насилие“.

 Манон Обри, евродепутат от крайнолявата партия La France Insoumise, беше крайна и в Twitter: „Над милион евро, събрани от крайнодесен лобист в подкрепа на полицай, който уби тийнейджър?!? Посланието? Струва си да убиеш млад арабин. А правителството си затваря очите”.

Депутатът от управляващата партия Ерик Ботерел заяви, че Месиа "раздухва огъня" и нарече неговата "неприлична и скандална" кампания "генератор на безредици". Премиерът Елизабет Борн призна пред репортери, че набирането на средства, стартирано от „близък до крайната десница не помага за успокояването на хората“. Тя обаче добави, че не правителството, а съдът трябва да реши дали кампанията да бъде затворена.. 

Попитан от Euronews дали щеше да стартира кампания в подкрепа на семейството на Нахел М, Месиа отговори с „не“, аргументирайки се, че младежът е бил „многократен рецидивист“ и че чистото му полицейско досие е мит

От друга страна, Месиа посочи, че семейството на Флориан М. е изправено пред „стена от дългове“, при положение, че заплатата на полицая е спряна, очакват го съдебни такси, а междувременно семейството му живее на хотел, за да избегне насилие, след като адресът им изтече в социалните медии.

За момента въпросът дали Флориан М. е действал в съответствие със закона, е без отговор. От полицейския синдикат казват, че набирането на средства в полза на обвинения в умишлено убийство полицай, е нормална реакция при всеки случай на разследване срещу колега.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: