Ердоган: Светът трябва да признае Севернокипърската турска република

Ердоган: Светът трябва да признае Севернокипърската турска република Снимка: insider.com

В буферната зона, разделяща Севера и Юга на Кипър, като символ на разрухата пустее старият градски квартал на Фамагуста – някога бляскав курорт и пристанище, преди през 1974 г. Турция да нахлуе на острова

Формалният повод е опитът за преврат на кипърски гръцки националисти, които възнамеряваха да присъединят Кипър към Гърция, припомня Euronews. От 1974 г. Кипър е член Европейския съюз от 2004 г., макар и разделен на две след 1974 г. Северната част на острова с преобладаващо мнозинство от кипърски турци и турски заселници се самопровъзгласи за Севернокипърска турска република (RTCN) през 1983 г. Територията е призната за държава само от Анкара.

Преговорите за уреждане на решението за две държави са в застой от 2017 г. Планът на ООН за обединяване беше поставен на референдум през 2004 г. Идеята одобриха 65% от кипърските турци на север, докато над 75% от кипърските гърци гласуваха против разделянето на Кипър на две държави, предложено от Турция. 

В първото си международно посещение, за което избра именно Северен Кипър, Реджеп Тайип Ердоган отново подчерта подкрепата си за т.нар. Севернокипърска турска република и защити инициативата за две държави на средиземноморския остров.

„Ако има връщане на масата за преговори, начинът това да стане, е признаването на Севернокипърската турска република. Справедливите искания на кипърските турци са ясни и недвусмислени. Кипърските турци никога не са били и никога няма да бъдат малцинство“, каза Ердоган. На острова той беше посрещнат от своя близък съюзник Ерсин Татар, президент на RTCN, който заяви, че Северен Кипър продължава да "живее в хармония с турската държава майка".

Подкрепата за Ердоган в Северен Кипър обаче не е категорична. На втория тур на президентските избори през май, от близо 85 000 кипърски турци и заселници с турско гражданство, само 42.2% гласуваха в полза на стария и нов турски президент.

Турция поддържа голям военен контингент в Северен Кипър и има основен принос за икономиката на региона. Същевременно, в Северен Кипър се разви мащабно строителство, което привлече много нови собственици на вилни имоти от Турция и Русия. Средиземноморският остров в момента е разделен от буферна зона, патрулирана от мироопазващите сили на ООН. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: