ChatGPT започна да помага в борбата с бедността и корупцията в Индия

ChatGPT започна да помага в борбата с бедността и корупцията в Индия Снимка: ferra.ru

Включително чрез получаване на стипендии

Изкуствен интелект (ИИ) под формата на чат бота ChatGPT се оказа неочаквано ефективен инструмент за борба с бедността и корупцията в Индия, където и двата проблема са особено остри.

За това съобщава Bloomberg.

В Бангалор заетите в сферата на преработването на отпадъци и селското стопанство се обърнаха към ИИ за получаване на средства от правителствени програми за борба с бедността, което доведе до намаляване на корупцията и бюрокрацията.

Пример за такъв успех е историята на Виджаялакшми, готвачка, която печели само 100 долара на месец. Въпреки че не владее английски език и използва смартфона си само за основни нужди, тя успява да се възползва от ChatGPT.

Жената задава въпрос към чат бота на родния си език относно държавните стипендии. И с помощта на ИИ тя получава помощ за оформяне на кандидатстването за стипендия за сина й.

Според данни на ООН, около 16% от населението на Индия живее в бедност. Проблемът се задълбочава от езиковите и технологичните бариери.

Обаче, за разлика от Китай, в Индия ChatGPT не е забранен и може да се превърне отличен инструмент за борба със социалното неравенство.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: