Как новият модел ChatGPT ще промени света

Как новият модел ChatGPT ще промени света Снимка: ferra.ru

И това ще засегне различни области

ChatGPT-4 от OpenAI, усъвършенстваният езиков модел на изкуствен интелект (ИИ), предизвика голям шум, благодарение на своите възможности. Някои експерти прогнозират, че следващата версия, ChatGPT-5, ще може да достигне нивото на изкуствен генеративен интелект (AGI), когато машините ще притежават човекоподобно разбиране и изразяване.

За това съобщава HackerNoon.

Докато някои смятат, че това е доста вълнуващо, други изразяват загриженост и безпокойство относно потенциалните опасности. Европейските регулатори започнаха разследване на дейността на OpenAI, подчертавайки необходимостта от регулиране на мощните технологии за изкуствен интелект.

Сам Алтман, главен изпълнителен директор на OpenAI, призна безпокойството си, свързано с ИИ и AGI, съгласявайки се с важността на регулирането, дори и да не е твърде силно.

Петиция, подписана от видни фигури, включително Илон Мъск и Стив Возняк, призова за спиране на разработката на AGI след ChatGPT-4. Въпреки опасенията, според съобщенията, OpenAI планира да пусне ChatGPT-5, което ще донесе значителни подобрения на модела. 

И дори ако моделът не достигне до нивото на AGI, актуализацията все пак ще може да промени различни отрасли, включително творческите изкуства, юриспруденцията и електронната търговия, предлагайки нови възможности и трансформирайки нашия свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: