Русия и САЩ увеличиха през 2022 г. броя на разгърнатите ядрени бойни глави

Русия и САЩ увеличиха през 2022 г. броя на разгърнатите ядрени бойни глави Снимка: https://pixabay.com/

Ядрените сили увеличават броя на разгърнатите ядрени бойни глави на фона на руско-украинския конфликт, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира (SIPRI)

 През януари 2023 г. от 12 512 бойни глави приблизително 9 576 са били на склад за потенциална употреба, което е увеличение с 86 единици спрямо януари 2022 г.

Съединените щати увеличиха броя на разположените бойни глави от 1744 на 1770, Русия от 1588 на 1674. Общо около 2 хиляди бойни глави - почти всички от тях принадлежат на Руската федерация и Съединените щати - бяха в състояние на висока готовност (означава оборудването им на ракети или разполагането им в стратегически въздушни бази).

Лидери по брой разположени бойни глави през януари 2023 г.:

    САЩ - 1770 (през януари 2022 г. - 1744);
    Русия - 1674 (1588);
    Франция - 280 (280);
    Великобритания - 120 (120).

Русия значително изпреварва САЩ по брой съхранявани бойни глави - 2815 срещу 1938. Общият брой на разположените и съхранявани бойни глави в САЩ не се е променил (3708). В Русия тази цифра се е увеличила от 4477 на 4489. Общият брой на бойните глави, включително изведените от въоръжение, е 5244 за САЩ (-184), а за Русия - 5889 (-88).

Общо около 3844 бойни глави са разположени на ракети и самолети в света. Девет ядрени сили - Великобритания, Израел, Индия, Китай, Северна Корея, Пакистан, Русия, САЩ, Франция - продължават да модернизират своите ядрени арсенали. Някои от тях през 2022 г. разположиха нови оръжейни системи, оборудвани или способни да използват ядрени арсенали.

Русия и САЩ притежават почти 90% от всички ядрени оръжия. SIPRI смята, че размерът на техните ядрени арсенали е останал „сравнително стабилен през 2022 г.“. Експертите обаче отбелязват намаляване на прозрачността по този въпрос както от страна на Руската федерация, така и от страна на Съединените щати на фона на конфликта в Украйна. Отделно в доклада се говори за спирането на диалога между Москва и Вашингтон за стратегическата стабилност. Въпреки това, според SIPRI разположените стратегически ядрени сили на двете страни остават в границите на Договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения.

Китай увеличи ядрения си арсенал от 350 бойни глави на 410. Говорим за складирани оръжия. SIPRI смята, че броят на китайските балистични ракети до края на десетилетието може да се изравни с този на Русия или САЩ.

SIPRI очаква увеличение на броя на бойните глави в Обединеното кралство въз основа на изявления на властите. Въпреки това страната преди това спря публично да разкрива данни за разположените оръжия.

Франция продължи да работи по създаването на ядрена подводница, оборудвана с балистични ракети от трето поколение, нова крилата ракета с въздушно изстрелване.

Индия и Пакистан разшириха своите ядрени арсенали и продължиха да разработват нови системи за доставка. Пакистан е основната цел на Индия за ядрено възпиране. Но Ню Делхи работи и върху създаването на системи с голям обсег, включително такива, които могат да поразяват цели в Китай.

Северна Корея не е провеждала ядрени опити през 2022 г., но е извършила повече от 90 тестови изстрелвания на ракети. Някои от изстреляните ракети могат да се оборудват с ядрени бойни глави.

Според SIPRI КНДР е произвела 30 бойни глави и разполага с материали, за да увеличи броя им до 50-70. Израел, който официално не признава съществуването на ядрени оръжия, според експерти модернизира своя арсенал.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: