CNN: САЩ от края на 2022 г. се готвят за руски удар по Украйна с ядрено оръжие

CNN: САЩ от края на 2022 г. се готвят за руски удар по Украйна с ядрено оръжие Снимка: https://pixabay.com/

През 2022 г. Съединените щати са научили за дискусии в Русия за ядрена атака срещу Украйна, което е довело до разработването на подходящ отговор, пише CNN

Путин обеща да защитава руската територия "с всички налични средства" през 2022 г
 

В края на 2022 г. Съединените щати започнаха да се подготвят за потенциална руска атака срещу Украйна с тактически или бойни ядрени оръжия, са заявили двама високопоставени източници от президентската администрация пред CNN.

Според тях това решение е взето не заради едно предположение, а въз основа на анализ, проучване на обстановката и нови изключително важни разузнавателни данни. Един от събеседниците подчертава, че информацията "не е просто хипотетична - тя се основава и на информация, която получихме".

САЩ трябваше да направят планове да отговорят по най-добрия начин, ако „немислимото събитие наистина се случи“.

Наше право е да се подготвим внимателно и да направим всичко възможно, за да избегнем това“, е потвърдил вторият източник.
 

Както Financial Times съобщи миналото лято, Съединените щати, Франция и Великобритания предупредиха Русия, че ще ударят руските сили, ако използват тактически ядрени оръжия в Украйна. Според изданието след това руският президент Владимир Путин „се отказа от риториката за ядрени оръжия“ за няколко месеца.

 

От края на лятото до есента на 2022 г. Съветът за национална сигурност на САЩ проведе няколко срещи, за да разработи планове за извънредни ситуации, ако има признаци за подготовка за нападение и самия удар. Източникът на канала отбеляза, че е малко вероятно много от присъстващите да очакват, че ще бъдат усърдно ангажирани в предотвратяването на това, което преди няколко години се смяташе за знак за отминала епоха.

Освен това Съединените щати тайно се свързаха с ключови съюзници Индия и Китай и предадоха своите опасения на Москва: държавният секретар Антъни Блинкен „директно“ уведоми своя колега Сергей Лавров, началникът на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили призова началника  на Генералния щаб Валери Герасимов и директорът на ЦРУ Бил Бърнс отидоха в Турция, за да разговарят с ръководителя на СВР Сергей Наришкин.

Ройтерс също пише, че темата на преговорите между Бърнс и Наришкин през ноември са били последиците от възможното използване на ядрени оръжия от Русия.

https://edition.cnn.com/2024/03/09/politics/us-prepared-rigorously-potential-russian-nuclear-strike-ukraine/index.html

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: