Ще научим ли от прилепите тайната на здравето и дълголетието?

Ще научим ли от прилепите тайната на здравето и дълголетието? Снимка: newsroom.co.nz

Малките летящи бозайници са гостоприемници на опасни вируси като SARS, Ebola и Zika, но съжителстват с тях без да се разболеят

Само преди седмица светът се сбогува с COVID и спешните ситуации около маймунската шарка, но много други важни здравни новини изглежда останаха на заден план – започвайки например от продажбата на контрацептиви без рецепта в САЩ и безплатното им предоставяне в Италия. И това не е всичко, посочва news.yahoo.com. 

Често обвинявани, че пренасят опасни вируси, прилепите може да са и източник на добри новини. В проучване, публикувано миналата седмица, екип учени от Сингапур и Китай съобщават, че са идентифицирали протеин, който може да обясни непробиваемия щит на прилепите пред възпалителни процеси, както и изключително дългия им за малки бозайници живот – в някои случаи до 40 години

Според изследванията, откритият модифициран протеин, наречен „прилеп ASC2", потиска възпалителната реакция при прилепите. Учените са тествали и терапевтичния ефект на веществото, развивайки го в генно модифицирани мишки, които са показали същите противовъзпалителни сили. В лабораторни условия и човешки клетки, третирани с протеина, са демонстрирали по-силна устойчивост пред възпалителните процеси, които се смятат за първопричина на редица тежки заболявания. 

„Това може да не е единственият фактор, тъй като биологията никога не е толкова проста. Но цялостното потискане на възпалението най-вероятно играе роля в остаряването и здравето при прилепите“, казват учените. 

Друга здравна новина от миналата седмица са публикуваните за първи път насоки как тийнейджърите да ползват социалните медии. Указанията са разработени от Американската асоциация на психолозите (APA) и са насочени към родители, учители, технологични компании и др. Съветите включват „ограничителни бариери” в социалните медии, както и обучение в грамотност при ползването им. Целта е да се намали риска сред децата и юношите от „незаконно или психологически неадаптивно поведение“ и самонаранявания, съобщава Fox News. 

Една от важните препоръки на АРА предвижда профилите в социалните мрежи на деца във възрастовия диапазон от 10 до 14 години да се контролират от родителите или други близки възрастни, като редовно се обсъжда споделеното съдържание. 

Според АРА, поне половината от тийнейджърите, анкетирани за нуждите на справочника, са дали сигнали за проблемно използване на социалните медии и развиване на психологични отклонения у дцата, като трайни навици да лъжат, както и трудности да се справят с ежедневните задачи в училище или у дома, посочи Fox News.

И няколко добри думи за изкуствения интелект (ИИ) – учени от университета в Единбург миналата седмица са съобщили пред Independent, че разработен за ИИ диагностичен алгоритъм, наречен CoDE-ACS, е успял „да изключи с точност от 99,6% диагнозата сърдечен удар при два пъти повече пациенти, отколкото действителните медицински лица”

Според експертите, алгоритъмът може да облекчи натиска върху спешните отделения и болниците, като отдели пациентите с действителен сърдечен удар, от тези, чиито симптоми са резултат от не толкова сериозни причини. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: