В Русия връщат наказателната психиатрия

В Русия връщат наказателната психиатрия Снимка: MT

Над 30 участници в политически дела вече са изпратени на принудително лечение

През последната година и половина руските съдилища са изпратили най-малко 33 обвиняеми по политически дела на принудително психиатрично лечение, пише Moscow Times.

И въпреки че тази практика все още не е достигнала съветскитe размери, статистиката за нея не може да се нарече утешителна: миналата година честотата на подобни решения се е увеличила пет пъти в сравнение със средната стойност за 2021 и 2022 г.

Общо от 2013 г. дисидентите са изпращани на принудително лечение 55 пъти. Преди 2020 г. това беше не повече от трима души годишно; през 2021 г. цифрата се увеличи до седем, но през 2022 г. отново падна до трима.

Миналата година обаче цифрата рязко нарасна до 25, а през първите четири месеца и половина на тази година съдилищата в Русия взеха поне осем такива решения.

Реалният брой на такива случаи може да е по-голям, казва Алексей Макаров, член на дружество „Мемориал“.

Правозащитникът припомня още, че в късния СССР политическите затворници почти винаги са били изпращани в специални психиатрични болници, управлявани от МВР.

В момента, въпреки разширяването на практиката на принудителното лечение, тя все още не е достигнала съветски размери, добавя той: „В средата на 70-те години приблизително всеки шести човек, осъден за антисъветска агитация или за разпространение на умишлено клеветнически измислици, е бил подложен на  принудително лечение”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: