Френското правителство иска 413 милиарда евро за модернизация на армията

Френското правителство иска 413 милиарда евро за модернизация на армията Снимка: стопкадър видео

Министърът на отбраната защити пред парламента заявка за развитие на армията през следващите седем години, чиято цел е да се "ремонтира" "повреденото" отбранително оборудване

Френският министър на отбраната Себастиан Лекорню защити пред Националното събрание искането на правителството за 413 милиарда евро през следващите седем години за развитие на армията, като каза, че целта е да се „ремонтират“ отбранителни инструменти, които са „повредени“.

Откривайки дебата по Законопроекта за военния бюджет 2024-2030 г., той защити текста, който "не предлага радикално скъсване с нашия исторически модел", а предлага неговата "настройка" в контекста на "по-силна конкуренция между великите сили, като следствие от разпространението на ядрени оръжия“.

Той обясни, че текстът има за цел да „продължи да поправя комплекта отбранителни инструменти, който е бил повреден в миналото в резултат на краткосрочни политики“, особено по отношение на модернизирането на ядреното възпиране, подобряването на поддръжката на войските, както и инвестирането в кибернетични, космически и военноморски области.

Очаква се дебатът бързо да се насочи към въпроса за дела от брутния вътрешен продукт (БВП), отделен за разходи за отбрана, който Франция обеща да повиши до два процента, в съответствие с изискванията на нейното членство в НАТО.

Лекорню посочи, че се очаква тази цел да бъде постигната до 2027 г., тоест в края на втория петгодишен мандат на президента Еманюел Макрон.

Проектът се сблъска с критики от опоненти

Проектът среща критики от опонентите, тъй като най-значителното увеличение на бюджета за военни разходи е оставено за периода след края на втория мандат на Макрон.

Министърът подчерта, че увеличенията на държавния бюджет за френската армия са започнали още от първия президентски мандат.

Министърът подчерта, че "военните разходи трябва да останат устойчиви за нашите публични финанси", докато опозицията призовава за по-големи държавни инвестиции в тази област по време на настоящия президентски мандат.

Той обясни, че допълнителните инвестиции са определени "според нуждите" на армията и "производствените мощности на нашата индустрия".

Въпреки това опозицията изрази загриженост от забавянето на доставката на голям брой тежка техника, като бронирани машини "Скорпион", изтребители "Рафал", отбранителни и нападателни фрегати.

Представителите на левицата представиха контрапроект, който призовава за оттегляне от съвместното командване на НАТО и преразглеждане на "привилегированото партньорство" с Германия.

Също така природозащитници и комунисти се противопоставят на изграждането на нов самолетоносач.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: