Нигерия откри най-голямата петролна рафинерия в Африка

Нигерия откри най-голямата петролна рафинерия в Африка Снимка: fij.ng

Страната е голям производител на петрол, но го изнася суров, а нуждите от рафинирани горива се задоволяват с внос

Съществуващите рафинерии в Нигерия са затворени повече от три години заради кражби на петрол и прояви на вандализъм по тръбопроводите, отбелязва ВВС. Резултатът е хроничен недостиг на гориво в Нигерия и точно този проблем възнамерява да реши Алико Данготе – най-богатият човек в Африка и собственик на рафинерията в Лагос на стойност $ 19 милиарда.

Освен с инсталациите за рафиниране, съоръжението разполага и с дълбоководно пристанище, електроцентрала и завод за торове, а производственият му капацитет е около 650 000 барела петролни продукти на ден.

„Нашата първа цел е да увеличим производството, за да гарантираме, че в рамките на тази година ще задоволим напълно нуждите на нацията от качествени продукти“, каза на откриването на рафинерията г-н Данготе.

Не е ясно обаче как изобилието от местни петролни продукти ще повлияе върху пазара на горива в страната, тъй като цените на дребно са субсидирани с около една четвърт от националния бюджет, но правителството възнамерява скоро да преустанови тази практика. 

Ако работи пълноценно, рафинерията може реално да промени живота в Нигерия, създавайки енергийна сигурност за гражданите и бизнеса. Според експерти по нефт и газ, обаче, откриването ѝ в момент, когато още не е в експлоатация, е по-скоро политически акт, последна значима национална церемония с участието на президента Мухамаду Бухари, който следващата седмица се оттегля след два мандата на поста.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: