Сълзи от щастие на фестивала в Кан

Сълзи от щастие на фестивала в Кан Снимка: recorderonline.com

Проля ги не кой да е, а „коравото момче” Джони Деп, след като пубиката аплодира 7 минути филма с негово участие „Жана дьо Бари”,

Изборът на лентата за старт на Кан 2023 предизвика доста противоречия и нападки от страна на феминистки, които въпреки съдебните заключения виждат в Джони Деп „насилник”, припомня сп. Variety. Масло в огъня налива и Мейуен, режисьор на „Жана дьо Бари” и партньорка на Деп във филма, обвинена, че е нападнала журналист, след като главният редактор на известно списание подаде жалба в полицията, че се е „изплюла в лицето му”, докато вечерял в известен ресторант.

Но изглежда по максимата „Победителите не ги съдят”, създателите на „Жана дьо Бари” заплуваха в колосален успех. Френскоезичният филм разказва историята на любовницата на крал Луи XV, с Мейуен и Джони Деп в главните роли. Той не е участвал в голям американски филм от 2018 г., заради поредицата съдебни дела, първото от които Деп загуби, но миналата година спечели важното, което постанови, че обвиненията срещу него в домашно насилие са клевета. 

Ето кратката анотация на сп. Variety за „Жана дьо Бари”, която с малко думи казва много за предизвикателствата пред филма: „Френската актриса и режисьор Мейуен се представя с изненадващо сдържан портрет на последната любовница на френския монарх Луи ХV. Това, че за своя крал Мейуен сметна за подходящо да ангажира борещия се с таблоидите Джони Деп, е само едно от многото препятствия, които тя си постави – но никой не се впуска в такъв проект с намерението да угоди на критиците си”.

Филмовият фестивал в Кан тази година е пълен с горещи световни премиери и А-категория кинозвезди, в т.ч. Натали Портман, Джулиан Мур и разбира се, Харисън Форд. Кан често се разглежда като стартова площадка за „Оскарите” и доказателствата от година на година се потвърждават. Всичко това означава, че индустрията ще следи внимателно шума около всяка филмова премиера на Кан 2023. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: