Кинофестивалът в Кан се завръща

Кинофестивалът в Кан се завръща

От днес, 6 юли, до 17 юли Кан отново ще е столица на киното. След като миналогодишното издание на кинофестивала „Златна палма беше отменено заради пандемията от коронавирус, тази година 74-тото издание на фестивала ще се проведе при особено строги противоепидемични мерки. 

Посетителите ще се тестват за коронавирус на всеки 48 часа или ще показват сертификат за ваксинация, а носенето на маски ще е задължително на всички места, свързани с фестивала. Броят на зрителите е ограничен. 

Събитието се открива довечера със световната премиера на драмата „Анет“ на френския режисьор Леос Каракс. Филмът е включен в конкурсната програма и е с участието на Адам Драйвър и Марион Котияр. 

До финалната вечер ще бъдат показани общо над 80 продукции. В основния конкурс за наградата „Златна палма ще се състезават 24 филма, като част от тях са носители на приза от минали години - Нани Морети, който спечели конкурса през 2001 г. за филма си „Стаята на сина“ и беше президент на журито през 2012 г., и Жак Одиар, чийто филм  „Дийпан“ спечели наградата през 2015 г. Ще бъдат показани и продукции на руския режисьор Кирил Серебренников, известен с критиките към властта в родината си, на винаги провокативния Пол Верховен и на иранския режисьор Асгар Фархади - двукратен носител на „Оскар. Зрителите очакват с интерес и новите филми на холивудските звезди Уес Андерсън и Шон Пен. 

Тази година за пръв път главното жури ще бъде председателствано от афроамериканец - това е кинорежисьорът, сценарист, продуцент и актьор Спайк Лий

В паралелната селекция „Особен поглед е включен и българският филм „Жените също плачат. Продукцията на Мина Милева и Весела Казакова е с участието на номинираната за „Оскар Мария Бакалова, Диана Спасова и Йосиф Сърчаджиев. Вдъхновена от истински случай, лентата представя „абсурдните, но за жалост реалистични противоречия в българското общество“, издават разпространителите на филма. 

„Златна палма за цялостно творчество ще получат Джоди Фостър и италианският режисьор Марио Белокио. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: