Военните разходи на Европа са най-високи от Студената война насам

Военните разходи на Европа са най-високи от Студената война насам Снимка: https://pixabay.com/

SIPRI: Военните разходи на Европа достигнаха рекордните 345 милиарда долара от Студената война насам

Европа е похарчила най-много, докато разходите на Киев са нараснали с 640% на годишна база. Поради началото на пълномащабни битки в Украйна, разходите за отбрана на съседните на Русия страни - Полша, Финландия и Литва - бързо се увеличиха.

 Глобалните военни разходи са нараснали с 3,7% в реално изражение миналата година до нов връх от 2,24 трилиона долара. Най-бърз ръст на разходите за отбрана има в Европа - с 13% годишно, което е рекорд от 1989 г. насам, сочи доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI).

Европейската част от разходите до голяма степен се пада на Русия и Украйна, но конфликтът между тях допринесе за ръста на разходите от други страни - от страх от действията на Москва и за оказване на помощ на Киев. Разходите на страните от Централна и Западна Европа възлизат на $345 млрд. Най-решителен ръст на военните разходи са направили страните от Северна и Източна Европа — Финландия (+36%), Литва (+27%), Швеция (+ 12%) и Полша (+11%).

Военните разходи на Русия са нараснали с около 9,2% миналата година до 86,4 млрд. долара - през 2021 г. разходите за отбрана са били 3,7% от БВП, година по-късно вече са били 4,1% от БВП, изчислиха анализатори. Украинските военни разходи през 2022 г. са се увеличили с 640%, за да достигнат 44 милиарда долара, което е най-високото увеличение на разходите за отбрана от всяка страна, идентифицирана от SIPRI. Украйна е похарчила 34% от БВП миналата година за поддържане на въоръжените сили, в сравнение с 3,2% през 2021 г.


 САЩ останаха лидер - 877 милиарда долара, което е 39% от световните разходи за отбрана. Този показател е три пъти по-висок от разходите за същите цели на Китай (около 292 милиарда долара), който заема втората линия в рейтинга. Ръстът на разходите в САЩ в реално изражение с 0,7% през 2022 г. би бил още по-голям, ако не беше най-високият процент на инфлация от 1981 г. насам, казаха експерти.

Увеличението на разходите на САЩ се дължи главно на безпрецедентната помощ за Украйна.

„Като се има предвид мащабът на разходите на САЩ, дори малко увеличение в процентно изражение оказва значително влияние върху нивото на глобалните военни разходи“, добавя Нан Тиан, старши изследовател в Програмата за военни разходи и производство на оръжия SIPRI.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: