Илон Мъск: Германия прави монументална грешка

Илон Мъск: Германия прави монументална грешка Снимка: thesun.co.uk

Собственикът на Tesla упрекна остро най-голямата европейска икономика, че се отказва от атомната енергия.

Мъск вярва в устойчивата чиста енергия и решението на Германия не просто го безпокои, но и предизвика поредните му драматични коментари: „Моментът за това не можеше да бъде по-лош“, избухна в Twitter милиардерът, чиято компания Tesla има мега-фабрика близо до Берлин.

Технологичният магнат, който иска да остави своя отпечатък в историята, смята, че е негов дълг да споделя публично позицията си по световни проблеми и когато на 15 април Германия изключи последните си три атомни централи от електрическата мрежа на страната, Мъск обяви стъпката за „пълна лудост, особено за страна, която няма енергийна независимост”. 

В интервю седмица по-рано той отиде още по-далеч. „Времето за игра свърши. Това е пълна лудост и риск за националната сигурност. Моля, не затваряйте атомните си централи и моля, отворете отново тези, които затворихте“, каза милиардерът пред представители на немските медии.

Мъск припомни също, че Германия, която е най-голям източник на въглероден диоксид в ЕС, все още не е затворила въглищните си електроцентрали и всъщност остава силно зависима от тези замърсяващи енергийни производства. 

Според скорошно проучване на телевизионния канал ARD, 59% от анкетираните германци също смятат, че отказването от атомните електроцентрали не е добра идея. Същевременно правителството заяви, че е гарантирало „сигурни доставки” на енергийни източници и че благодарение на мащабния внос на втечнен природен газ, газохранилищата на страната са пълни на 64,5%. 

Германия пое предизвикателството до 2030 г. да се откаже от изкопаемите горива и да произвежда 80% от необходимата ѝ електроенергия от възобновяеми източници, с по-далечната цел до 2045 г. да постигне въглеродна неутралност. Но вдъхновени и от Мъск, много експерти вече се питат дали тези цели са осъщестими без ядрена енергия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: