Tesla ще плати на бивш работник близо $ 3.2 милиона за расистки обиди

Tesla ще плати на бивш работник близо $ 3.2 милиона за расистки обиди Снимка: ca.finance.yahoo.com

Афроамериканецът Оуен Диас, работил в Tesla от 2015 до 2016 г. осъди завода във Фримонт по обвинение във „враждебна атмосфера” и расистки тормоз.

Съдът намали първоначално присъдените му $ 137 милиона с 98%, припомня ВВС. Миналата година съдия постанови, че сумата е прекомерна. Така в понеделник Оуен Диас получи $ 3 милиона за щети и $ 175 000 обезщетение за емоционален стрес.

„Ако ни беше позволено да представим нови доказателства, присъдата щеше да е нулева. Журито направи всичко възможно с информацията, която имаше. Уважавам решението“, написа в Twitter главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, без да предостави подробности относно възможните нови доказателства. 

В първоначалния си иск Оуен Диас твърди, че чернокожите работници в  Tesla се сблъскват с расистки графити в баните и търпят расистки обиди около 50 – 100 пъти на ден. В иска се посочва също, че белите служители наричат зоните, в които работи афроамерикански персонал „плантацията”, намеквайки за годините на робството. 

През 2021 г. федерален съд в Сан Франциско установи, че мениджърският екип на Tesla не е предприел разумни стъпки, за да се справи със ситуацията, въпреки жалбите до надзорните органи и на първа инстанция Оуен Диас получи $ 137 милиона. Tesla оспори присъдата, но призна, че атмосферата в завода "не е перфектна".

През април 2022 г. федерален съдия на САЩ намали плащането на $ 15 милиона, посочвайки, че компенсацията, определена от съдебните заседатели, е „изключително висока“. На третото дело миналата седмица, адвокатът на  Оуен Диас определи нанесените му травми с думите: „Възгледите на г-н Диас за света са трайно променени. Това се случва, когато отнемеш безопасността на човек“ и поиска отново колосално обезщетение за клиента му от близо $ 160 милиона

Защитата на Tesla обаче оспори, посочвайки, че обвинението няма доказателства за сериозни дълготрайни щети и „просто хвърлят някакви числа, сякаш са в телевизионна игра”. Така в крайна сметка Оуен Диас ще компенсира щетите си с $ 3.175 милиона.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: