Бум на присъди за разхищение на държавни средства в Русия

Бум на присъди за разхищение на държавни средства в Русия

Дълги години затвор очакват висши правителствени чиновници и бизнесмени, работили за руското правителство.

Сред тях са заместник-министърът на културата Григорий Пирумов, осъден на 8 години лагер за разхищение на средства за ремонт на Ермитажа и мениджърският състав на „Аерофлот”, включително вицепрезидентът Владимир Александров, обвинен за разхищението на 250 милиона рубли,  плюс бившата началник-отдел за връзки с правителството Татяна Давидова и адвокатките Александра Сливко и Дина Кибец, които получават по 9 години лагер. 

Особено фрапантен е случаят с делото за злоупотреби в особено големи размери при строителството на резиденцията на Владимир Путин в Ново Огарьово. Разследването установи злоупотреби на стойност над 1.2 милиарда рубли. Обвинени и осъдени са група бизнесмени от строителния сектор, в това число изпълнителният директор на компанията Forum Дмитрий Михалченко, който получава 20 години лагер при строг режим и 1 милион рубли глоба, съобщава „Интерфакс”. Михалченко е задържан през март 2016 г. за контрабанда на елитен алкохол, за което вече излежава 4 години и 7 месеца. 

По процесът, станал известно като дело „Вилата на Путин” е осъден и бившият директор на Федералното държавно предприятие „Атекс“ при Федералната служба за сигурност Андрей Каминов, който получава 15 години лагер и глоба от 900 000 рубли. По същото дело „горят” и бившият генерален директор на "Стройфасад" Сергей Литвинов (11 години лагер и 600 000 рубли глоба) и бившият шеф на "Климат проф" Борис Малцев (3 г. лагер и 500 000 рубли глоба).

Случаят се окомплектува с още няколко присъди и глоби от по половин милион рубли, включително съдебни санкции срещу двама висши военни, които губят и армейските си звания. 

Процесите предизвикаха силен обществен отзвук, като наред със справедливия гняв към недобросъвестните служители и бизнесмени, често се промъква и въпросът колко всъщност е струвала вилата, след като от строителството ѝ са отклонени такива суми. 

Това е и обектът на разследване, проведено от забранени вече руски медии и OCCRP (Проект за докладване на организирана престъпност и корупция). Резултатите им, отразени и от The Guardian, посочват, че след анализ на хиляди изтекли имейли, разследващите са се натъкнали на данни за „рибарска хижа” на Ладожкото езеро, построена с нечуван разкош, която местното население нарича „Вилата на Путин”. 

Имението в горите на Северна Карелия разполага с две големи сгради, площадка за хеликоптери, професионална кухня, закрит и отрит басеин с водопад, малка ферма с най-ценни видове добитък за висококачествено месо и собствена пивоварна с дневен капацитет 47 литра бира. Според местните, които охраняват имота когато в него няма гости, покривите на къщите са затревени, за да не се допусне "вражеско шпиониране". Когато в "хижата" идват почиващи, имотът е плътно обграден от служители на Федералната служба за охрана.

Говорител на Кремъл категорично отрече всякаква връзка на руския президент със свръхлуксозната „Рибарска хижа”. Според имотната декларация на Владимир Путин той притежава малък апартамент в Санкт Петербург, две коли от съветската ера и малък гараж, плюс президентска заплата от около € 130 000 годишно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: