Масовите уволнения в Twitter заплашват компанията с многомилиардни глоби

Масовите уволнения в Twitter заплашват компанията с многомилиардни глоби Снимка: thebluediamondgallery.com

Всичко остава на "милостта" на ЕС

Работата на две ключови групи, на които компанията Twitter Inc. разчиташе при спазването на изискванията на регулаторните органи, внезапно спря на фона на масовите уволнения, което поставя социалната мрежа в риск от разследвания и големи глоби, казаха хора, запознати с въпроса в разговор с Bloomberg.

Според тях комитетът за управление на данните, който е наблюдавал спазването от страна на компанията Twitter на наредбата на Федералната търговска комисия на САЩ, е престанал да съществува, след като двама от членовете му са били уволнени, а други трима са подали оставка.

Комитетът е бил сформиран през ноември 2021 г. и е отговарял за контрола върху решенията за това как се събират, предоставят и разкриват данните на потребителите.

В същото време съветът на директорите, който отговаряше за спазването от страна на компанията на Общия регламент за защита на данните на Европейския съюз, прекрати дейността си, след като Илон Мъск, новият собственик на социалната мрежа, уволни двама (и двамата са от Ирландия) от тримата му членове.

Съобщава се, че регулаторните органи могат да решат, че офисът на Twitter в Ирландия вече не упражнява ефективен надзор върху данните на гражданите на ЕС.

Ако това се случи, тогава всяка от 27-те държави членки на ЕС ще има право да започне разследване по отношение на Twitter и да започне да постановява глоби, казаха запознати с казуса. И сумите в този случай ще бъдат катастрофални - достигащи чак до милиарди долари.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: