Нов препарат може в бъдеще да се пребори с махмурлука

Нов препарат може в бъдеще да се пребори с махмурлука Снимка: cbsnews.com

Хормоналната инжекция вече е изпробвана успешно върху мишки

Хормонът, наречен FGF21, привлича вниманието на учените от години. Произвежда се от черния дроб и на мишките, и на хората и играе важна роля при преработката на определени храни, особено алкохол. Изследването, ръководено от учени от Югозападния медицински център на Тексаския университет в САЩ, един ден може да се окаже ключово за лечението на пиянството при хората.

Предишни проучвания са установили, че FGF21 помага на различни животински видове да се борят с вредните последици от излагането на етанол. Като начало, хормонът потиска жаждата към алкохол при мишки и маймуни, стимулира жаждата за вода (вероятно за да предотврати дехидратацията, която алкохолът причинява) и предпазва черния дроб от вредното действие на алкохола. 

След 15 години работа с FGF21, Стивън Кливер, водещият автор на изследването и неговият екип установили, че само след една доза от препарата пияни мишки са изтрезнели два пъти по-бързо от контролна група мишки, опиянени до същата степен, но с предварително инхибиран хормон FGF21. 

„Успяхме да предизвикаме ускоряване на възстановяването от интоксикацията“, казва Kливер. Проучването, публикувано в научното списание Cell, разкрива също, че хормонът FGF21 стимулира норадренергичната нервна система - специфична част от мозъка, която контролира бдителността.

Могат ли експериментите да се проведат и с хора? „Очевидно сме много заинтересовани да го направим“, каза Кливер пред Euronews Next, но обясни, че това е извън обхвата на неговата лаборатория, така че в бъдеще предвижда сътрудничество с клиницисти. „Все още не разбираме добре интоксикацията, но с този хормон имаме опорната точка да прозрем механизма ѝ”, казва ученият.

Като начало, идеята му е лекарите в спешните отделения да могат да използват хормона за защита и лечение на пациенти с остра алкохолна интоксикация. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: