От СЗО обясниха кога да чакаме края на пандемията от COVID-19

От СЗО обясниха кога да чакаме края на пандемията от COVID-19 Снимка: https://pixabay.com/

Ръководителята на СЗО Гебрейесус каза, че се надява пандемията от COVID-19 да приключи през 2023 г.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус каза, че се надява пандемията от коронавирус да приключи през 2023 г., се казва в  съобщение на уебсайта на организацията.

По думите му броят на починалите от коронавирус на седмица за първи път е станал по-малък от броя, при който е обявена пандемия.

„Уверен съм, че в някакъв момент тази година ще можем да кажем, че COVID-19 е приключил като извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение и като пандемия“, добави той.

Гебрейесус също така отбеляза необходимостта да се извлече поука от пандемията, за да не се повтори „цикълът на паниката от небрежност“, който дълго характеризираше отговора на епидемията.

На 31 декември 2019 г. китайските власти информираха СЗО за огнище на неизвестна пневмония в град Ухан в централната част на страната (провинция Хубей). В същото време първите случаи по някакъв начин бяха свързани с местния пазар на морски дарове.

В началото на януари 2020 г. в Китай беше официално обявено, че нов вид коронавирус е причината за избухването на вирусна пневмония с неизвестен произход. И още на 11 март 2020 г. ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че разпространението на новия коронавирус има характер на пандемия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: