Ако искате да живеете по-дълго, една от рецептите е добър сън

Ако искате да живеете по-дълго, една от рецептите е добър сън Снимка: pinkvilla.com

Ако не спите достатъчно, или спите лошо, може да съкратите живота си

Според изследване на Американския колеж по кардиология, публикувано миналата седмица, ако всяка нощ спите достатъчно и добре, укрепвате сърцето и цялостното си здраве, което от своя страна може да добави към живота ви средно 4.7 години за мъжете и 2.4 години за жените. Данните от проучването, показват  също, че около 8% от смъртните случаи може да се дължат на лош сън. 

Д-р Франк Куан, съавтор на изследването и клиничен сътрудник по медицина в Харвардското медицинско училище, казва пред CBS News, че сънят влияе върху много аспекти на здравето - от хормоните и метаболизма до психичното здраве и паметта.  Според него, анализите на екипа му са покали „изненадващ потенциал за увеличаване продължителността на живота, само с пет прости подобрения на качеството на съня“, а именно:

Спете редовно по 7 до 8 часа всяка нощ. Не допускайте проблеми със заспиването повече от два пъти седмично - напр. четене, телевизия, късни гости, належаща работа и пр. Не допускайте нарушения на съня повече от два пъти седмично, напр. шум, тежка вечеря (преяждане), „едното ухо” в телефона до главата, или пропуснати задачи, които решавате, че можете да свършите през нощта. Не използвайте лекарства за сън. Ставайте от сън с чувството, че сте добре отпочинали, дори да не е съвсем така, внушавайе си го съзнателно.

Проучването е установило, че хората, съобщили, че отговарят на всичките пет изброени условия, са с по-добра прогноза за дълъг живот, за разлика от хората, които отговарят на един или на нито един от критериите в списъка.

За тези, които спят достатъчно, но не се чувстват отпочинали, д-р Куан казва, че причините може да са най-различни - нездравословно хранене, спане в неподходяща среда, обсъждане на проблеми вечер или нелекувана сънна апнея - нарушение на съня, което причинява прекъсване на дишането по време на сън.

От друга страна, д-р Куан признава: „Всички имаме нощи, в които стоим до късно, или не спим, стресирани за следващия ден. Ако ви се случва ограничен брой дни в седмицата, е добре, но ако е по-често, очаквайте проблеми”.

Изследването е анализирало данни от 172 321 души, които  в периода 2013 г. - 2018 г. са участвали в Националната здравна анкета, която всяка година провеждат Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Националния център за здравна статистика на САЩ. Предстоят още изследвания, за да се диферинцират проблемите по полов признак и да се анализират сънотворните средства като фактори - и рискове - за съня. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: