Завръщането на китайския учен, модифицирал гени на човешки ембриони

Завръщането на китайския учен, модифицирал гени на човешки ембриони Снимка: abc.es

Процедурата, извършена преди четири години в Китай, шокира света, повдигайки множество етични и здравни въпроси с непредсказуеми отговори.

Реализаторът ѝ Хъ Дзиенкуй „хвърли бомбата” на международна конференция в Хонконг през 2018 г., като съобщи, че използвайки т. нар. „генни ножици” (Crispr/Cas9), е модифицирал два ембриона - близначки, преди да бъдат поставени в утробата на майка им. По-късно стана ясно, че се е родило и трето генно редактирано бебе, като целта е била децата да развият имунитет към ХИВ.

Заради неутвърдената практика и опасенията от нежелани последствия като риск от сърдечни дефекти, рак и проблеми с развитието, Хъ Дзиенкуй е уволнен от университета в Шенжен, а след това съден, признат за виновен в „незаконни медицински практики“и осъден на три години затвор, така че изчезна от полезрението на науката. Появи се отново пред медиите миналата година, включително пред TheGuardian през декември, изглежда в опит да подобри съсипаната си научна репутация.

Изглежда обаче, положението му в Китай няма нищо общо с лоша слава в науката. Малко преди интервюто в TheGuardian, ученият публикува снимка в Twitter, която го показва на новогодишно тържество в Китайското дружество по биотехнологии. В социалните мрежи той показва мобилния си номер и имейл адреси, стартирайки петиция, подписана според него от над 600 близки на пациенти с мускулна дистрофия. Документът е молба към милиардерите Джак Ма и Пони Ма да дарят средства за разработване на генна терапия срещу заболяването.

He Jiankui being interviewed at a shopping mall in Shenzhen. In the background is the campus of the Southern University of Science and Technology, which fired He after learning of his human experiment.
Хъ Дзиенкуй по нова година в Шенжен, снимка - nzz.ch

В Европа и САЩ обаче, репутацията му изглежда безвъзвратно загубена, като по повод връщането му в обществото виден генетик го сравни по телевизията с нацистките учени, провеждали опити с живи хора, а научно издание го нарече „Д-р Франкенщайн на XXI век".

Пред TheGuardian Хъ Дзиенкуй не казва къде е излежал присъдата си и не споделя подробности за опита си, признавайки единствено, че преди четири години е действал „твърде бързо”. Без да уточнява в какво се изразява прибързаността му, той обещава допълнителни подробности, отзовавайки се на множеството покани за семинари и лекции - за начало следващата седмица в Университета в Кент и през март в Оксфорд.

Хъ Дзиенкуй е учил физика в Китай, след което се мести в САЩ, за да вземе докторантура в университета „Райс” в Хюстън и постдокторска степен по секвениране на генома в Станфорд. Завръща се в Китай през 2012 г., за да продължи изследванията си в областта на генното редактиране, стартирайки различни биотехнологични бизнес начинания.

Казва, че поддържа контакт със семействата на генно манипулираните деца, които по думите му „живеят нормален, спокоен живот с родителите си, необезпокоявани от никого, което трябва да уважим”.

Изглежда Хъ Дзиенкуй възнамерява да поднови кариерата си, тъй като е създал в Пекин лаборатория, за да работи върху позволени генни терапии срещу редки заболявания. Той твърди, че за да осъществи изследванията, вече е осигурил достатъчно финансиране от дарители, но при необходимост ще използва и личното си богатство за своите научни цели.

„Според китайския закон, когато човек е излежал присъда в затвора, след това започва отново с пълни права“, казва Хъ Дзиенкуй, подчертавайки, че предпочита да се фокусира върху бъдещето. Сигурно ще може да продължи напред, коментира TheGuardian, но три деца и потомците им ще продължат да носят промените, които е направил в тяхното ДНК, с несигурни последици за здравето им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: