Спасиха алигатор, пострадал от безотговорно човешко поведение

Спасиха алигатор, пострадал от безотговорно човешко поведение Снимка: ksat.com

Животното, дълго почти 1.5 метра е било открито в езеро в парк в Бруклин, Ню-Йорк.

Изпадналият в летаргично състояние женски алигатор в момента се възстановява от тежко недохранване и температурния шок в ледените води, съобщава Associated press. Настанен е в Зоологическата градина в Бронкс, след като е получил първа помощ в един от ню-йоркските центрове за грижа за животните (Animal Care Centers). Там е установено и допълнително „увреждане” - на рентгеновата снимка на животното се вижда 10-сантиметрова гумена запушалка за вана. 

За момента обаче, алигаторът е твърде слаб, за да се предприеме хирургична интервенция за отстраняване на чуждото тяло. Влечугото тежи едва 6.8 кг и е толкова изтощено, че не може да се храни само, така че го хранят със сонда. Ветеринарните лекари казват, че на предполагаемата му възраст от  5 – 6 години, би трябвало да тежи поне два пъти повече.

В Ню Йорк притежаването на алиготор е незаконно, но не е необичайно. Много хора купуват млади екземпляри и след това ги изоставят. През 2019 г. в плувен басейн в предградията беше открито бебе-алигатор. Говорителка на Animal Care Centers каза, че от 2018 г. организацията е приела шест американски алигатора.

Директорът на зоологическата градина в Бронкс нарече спасения алигатор тъжен пример за безскрупулната търговия с екзотични и диви животни и призова хората да осъзнаят, че тези видове „не са добри домашни любимци”. Според специалиста, изхвърлянето на алигатора в езерото в Бруклин през зимата е безотговорно действие и със сигурност не в интерес на животното“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: