Смартчасовниците и фитнес гривните могат да предизвикат сърдечен пристъп

Смартчасовниците и фитнес гривните могат да предизвикат сърдечен пристъп

Смартчасовници и такива устройствата като фитнес гривни. могат да предизвикат сърдечен удар при уязвими пациенти

Учени от държавния университет на Юта казват, че тези джаджи могат да повлияят на медицинските устройства, особено на пейсмейкърите. Това се обсъжда в ново проучване, публикувано в списание Heart Rhythm.

Учените са стигнали до извода, че високотехнологичните часовници, които записват нивото на физическа активност за тези, които се грижат за здравето си, са потенциално опасни за малка група хора. Това важи и за домашните умни везни и умните пръстени.

Джаджите излъчват много малък, незабележим електрически ток в тялото, измерен в микроампери. Моделирането и лабораторните тестове показват, че те могат да причинят ненужен шок на сърцето.

В случай с пейсмейкър, който изпраща малки електрически импулси към сърцето, когато то бие твърде бавно, малкият електрически ток от такава джаджа може да накара сърцето да мисли, че бие достатъчно бързо, като пречи на пейсмейкъра да върши работата си, когато трябва .

Ако пейсмейкърът бъде объркан от смущения, той може да спре да работи през времето, в което е объркан. Ако тази интервенция продължи дълго време, пациентът може да загуби съзнание или нещо по-лошо“, казва кардиологът-електрофизиолог професор Бенджамин Щайнберг.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: