Какво няма да видите другаде, освен в Лисабон

Какво няма да видите другаде, освен в Лисабон Снимка: traveltomorrow.com

Португалската столица е любима туристическа дестинация, съчетавайки в красив баланс модерно и традиционно.

Лисабон не иска да става мегаполис и пази духа си на удобно, приятно и вълнуващо място за хората. Градът пленява с впечатляваща смесица от младост и векове история. Пъстрата фаянсова облицовка по старинните сгради като че ли е лъсната вчера. Прочутите плочници на Лисабон са вълнуващи картини, а майсторите им - „калцетейрос”, са увековечени на малък площад. В пристанищния град на Антлантика подреждането на паважа е изкуство и се преподава от десетилетия в професионално училище.

Паметник на лисабонските "калцетейрос", снимка - lisbonportugaltourism.com

По тесните улички трамваите возят туристите край безброй гостилници – може би най-точното определение за дюкянчетата с по няколко маси, от които се носят ароматите на подправки от цял свят. Градът с население малко над половин милион души, завладява с невероятното си спокойствие – и част от него е едно място, което не можете да намерите другаде – болницата за кукли. 

Hospital de Bonecas все още е на мястото си от 1830 г. - до някогашния богат като рога на изобилието пазар на Лисабон. Децата често ходели там с майките или бабите си и им било толкова забавно, колкото една разходка днес из търговския център, а може би дори и повече. 

Най-примамливо било магазинчето за билки до пазара, където сръчните ръце на билкарката съшивали от пъстроцветни парчета плат парцалени кукли. Така децата се сещали, че и техните кукли имат нужда някой да ги излекува след поредната пакост – и стопанката на билките доня Карлота започнала да го прави. Ето как според легендата се родила болницата за кукли. 

Пазарът днес го няма, но днешните деца на Лисабон знаят от майките и бабите си за малкото магазинче, в което могат да излекуват куклите им – защото времето в него върви по-бавно и там децата могат да играят без да бързат за никъде, без айфони, айпади и конзоли и без да се състезават с приятелите си.

Hospital de Bonecas, снимка -  traveltomorrow.com

За хората от Лисабон лечението на куклите е сериозен въпрос, затова обичат да водят децата си в магазинчето на Praçada Figueira, което доста е пораснало. Лечението не е скъпо – обикновено около € 5, защото болницата за кукли има много приятели и дарители, които я снабдяват с необходимите инструменти и лекарства – конци, платове, прежди, копчета, лепила, пружинки и всякакви кукленски механизми. Лечителите разбират връзката между кукла и собственик както никой друг, така че всяко лечение се провежда с обич и грижа.

Тук не само лекуват куклите, но предлагат и нови кукленски дрехи, обувки и дори нова коса или плитки. В болницата за кукли има и музей, в който сред античните играчки, децата с възхита установяват, че и преди векове връстниците им са играли като тях. 

Ако отидете в Лисабон, разгледайте Hospital de Bonecas и нейния музей на Praçada Figueira 7. По пътя за там, вгледайте се в живописните плочници, а когато  минете през някой от многобройните тихи паркове, не се чудете, че по дърветата има табелки с баркод – маркировката показва, че това са редки растения, за които общината полага специални грижи, а от придружаващия надпис можете да научите нещичко за дървото – а и за духа на града, който пази достоянията си. 

Лисабон пази парковете си, снимка - traveltomorrow.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: