Русия – на път към младостта на своя президент

Русия – на път към младостта на своя президент Снимка: bbcgossip.com

„Специалната операция” на Владимир Путин стана повод за обширен анализ на действията му и според някои психолози, той просто връща страната към годините на своята младост, т.е., „зрелият” социализъм, Студената война, Желязната завеса.

Първо, разбира се, тогавашният служител в КГБ иска да възстанови съветската империя, започвайки от Украйна, както през 1979 г. СССР нахлу с „ограничен контингент” войски в Афганистан, пише newrezume.org. Там обаче претърпя сериозни загуби, за които и до днес се мълчи, но пък стана обект на мащабни санкции. Тогава съветската пропаганда също тръбеше, че те ще навредят най-вече на запада, но всъщност санкциите ускориха икономическия крах на СССР.

Постигнатата през последните 10 години финансова стабилност и по-прилични условия на живот, постепенно „изтичат” в бездънната яма на военните разходи и Русия упорито върви към недостиг на какво ли не – от микрочипове до хранителни продукти и лекарства, както в края на 80-те години. Тогава „гнилият” Запад и САЩ спасиха кризата, но кой би откликнал сега не е ясно.

Множество западни компании се изтеглиха от Руската федерация и дефицитът на стоки възроди черния пазар, „снишил се” пред изобилието, което предлагаха руските магазини до фаталния 24 февруари 2022 г. 

Завърнаха се и черните списъци. Медии, интелектуалци, учени, музиканти, артисти и въобще инакомислещи са връхлетяни от цензура, отмяна на изяви, уволнения от работа, а политическите опоненти вече са редовни клиенти на съда, по модела на съветските „чистки”. За момента "най-актуални" са скалъпени обвинения срещу опозиционни кандидати за предстоящите избори, за да им се попречи да участват във вота.

Дългогодишният храненик на руските културни ведомства, кинорежисьорът Сергей Михалков дори предложи да не се прожектират филми с артисти, които не подкрепят войната – сложна задача след като чуждестранните ленти изчезват от руските екрани, а „родно” кино с участието само на прокремълски глашатаи трудно може да се намери.

Войната възобнови емиграцията, макар и не така рискова, както по съветско време. По данни на руските гранични служби, от началото на „специалната операция” близо един милион руснаци са отпътували за ЕС без обратен билет, в това число около 30% от руските артисти, балетисти и музиканти. Над 20 000 етнически евреи са се преместили в Израел, а още 120 000 чакат за документи.

Владимир Путин най-сетне успя да възстанови и пионерската организация, създавайки през юни детско-юношеската „Большая перемена”. С членовете ѝ ще работят „пионерски ръководители”, но на тази длъжност не могат да разчитат лица, обявени за „чуждестранни агенти”, които в Русия сякаш извират.

Войната в Украйна върна и друг руски „културен” феномен – доносничеството, най-вече с тема „фалшиви новини за руската армия”. Ученици клеветят учители и родители, граждани бълват доноси за „неприятни” съседи, майка съобщава, че синът ѝ се крие от военна служба, съпруг донася, че жена му критикува войната, а депутат от Държавната дума се хвали, че по негов донос е задържана московчанка, която скъсала военен лозунг от стената на църква.

В Москва и Санкт Петербург отново отварят валутните „Берьозки” за дипломати. От книжарници и библиотеки изчезва „неудобна” литература, подготвят се „правилни учебници”. Телевизиите излъчват пропаганда 24/7, завърна се преследването на хора с нетрадиционна сексуална ориентация, а вицовете отново станаха причина руснаците да се озъртат кой ги слуша. Изчезнаха правозащитни организации и независими медии, закриха се руските секции на ВВС, Свободна Европа, DW - всичко, както в съветската ера.

Стига се, разбира се, и до комични ситуации, като случая, в който полицията решила да арестува за „гей-пропаганда” чужденец – вероятно шотландец, облечен в килт. Все пак едно съдебно дело за „обида на армията” се провали – съдът реши, че цитирайки в Instagram-профила си молитва на Папа Франциск, опозиционен московски градски съветник не е „накърнил честта” на руската армия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: