Само 5 страни на планетата могат да оцелеят в ядрената зима

Само 5 страни на планетата могат да оцелеят в ядрената зима

Учени от университета в Отаго (Нова Зеландия) са установили кои страни е най-вероятно да оцелеят, ако на планетата настъпи ядрена зима в резултат на война с използването на атомни оръжия

Изследването, публикувано в списание  Risk Analysis, се фокусира върху шансовете за оцеляване след ядрена война. Учените от Нова Зеландия са сигурни, че онези страни, които   успеят да запазят селското си стопанство в новите условия по-бързо от другите, имат най-големи шансове.


Ако ядрените оръжия се използват в голям мащаб, облаци от прах и сажди от пожари ще се издигнат в небето. Има опасност те да блокират или значително да намалят достъпа на слънчева светлина до повърхността на планетата за дълго време.

 

Без Слънцето, както се знае, растениевъдството е невъзможно. Както са изчислили учените, при сериозна размяна на удари между водещите ядрени сили, последствията ще бъдат катастрофални: в рамките на няколко години около 80% от културите и дивите растения в южното полукълбо ще загинат, а в северното полукълбо още повече.

Шансовете за оцеляване са само там, където Слънцето, макар и оскъдно, може да пробие облаците.

Това са пет островни държави: Австралия, Исландия, Нова Зеландия, Соломоновите острови, Вануату.

Те също така ще се възползват от факта, че са изолирани и вече първоначално адаптирани за самостоятелен живот.

Има обаче и въпроси към заключенията на учените. Първо: въздействието на проникващата радиация и други фактори върху селското стопанство. Втората точка, напротив, е по-оптимистична. Има редица други изследвания, които доказват, че създаването на ядрена зима по принцип е нереалистично, просто на планетата няма достатъчно горими материали, които да създадат „необходимото“ количество емисии във въздуха.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: