Най-лошият сценарий за ядрена атака ще доведе до гибелта на 90% от американците

Най-лошият сценарий за ядрена атака ще доведе до гибелта на 90% от американците

Щатите от западното крайбрежие на САЩ са изложени на най-малък риск

Ново моделиране предполага, че атака срещу американските ракетни шахти би довела до смъртта на милиони хора поради остро радиационно отравяне и разпространение на радиоактивни валежи в цялата страна.

Както пише Newsweek, проучването показва, че ако стратегическите стартови бази бъдат поразени, голяма част от Средния Запад ще бъде изложена на въздействието на смъртоносна доза радиация, а в най-лошия случай голяма част от САЩ и Канада ще станат непригодни за живеене.

Изследователи от Принстънския университет са изчислили, че между 340 000 и 4,6 милиона души ще загинат през първите четири дни след удара по мините, въпреки че средният брой на загиналите ще бъде 1,4 милиона. Те казват, че 300 милиона души ще бъдат изложени на риск от смъртоносна доза радиоактивни валежи.

Изследването се появи, след като американските военновъздушни сили на САЩ заявиха миналата година, че ще заменят своите междуконтинентални балистични ракети Minuteman III, които са в експлоатация от 70-те години на миналия век, с по-модерната ракета Sentinel.

Планът за 1,5 трилиона долара включва подмяна на всички 400 стари ракети. Въпреки че обхватът и полезният товар на междуконтиненталните балистични ракети Sentinel не се разгласяват официално, се смята, че те носят експлозивна мощност, еквивалентна на 800 килотона тротил. Очаква се, че те ще бъдат способни да поразят всяка една цел по цялото земно кълбо за 30 минути.

Изследователите заявяват, че за да достигнат ядрените ракети в шахтите, които са заровени под земята и са затворени с взривозащитени врати, една или две бойни глави с мощност от един килотон трябва да се приземят близо до тях.

Използвайки архивни данни за времето, учените откриват, че щатите на Западното крайбрежие са изложени на най-малък риск поради преобладаващия източен вятър.

Обаче, в зависимост от точната посока на вятъра, най-силните радиоактивни валежи могат да паднат във всяка част на САЩ и Канада на изток от Айдахо..

В най-лошия случай почти цяла Монтана и Северна Дакота, както и части от Небраска, Колорадо, Уайоминг, Южна Дакота и Канзас, ще получат доза над 10 пъти по-голяма от фаталната, което ще доведе до гибелта на хората в рамките на буквално няколко дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: