Ядрена зима или леко охлаждане: как ще се промени климатът след атомна бомбардировка

Ядрена зима или леко охлаждане: как ще се промени климатът след атомна  бомбардировка

Въпросът за ядрената зима, който поражда научни съмнения, се превърна в един от ключовите аргументи в полза на ядреното разоръжаване в края на Студената война

Въпреки това концепцията за ядрена зима остава обект на дебати и противоречия.

Първите размисли за въздействието на ядрените експлозии върху климата се появяват още през 1952 г., когато САЩ планират да тестват водородна бомба с мощност около 10 мегатона. Учените изразиха загриженост за възможно глобално охлаждане. Доклад на американския   майор от ВВС Lulejian потвърди, че експлозии от 10-100 мегатона могат значително да повлияят на слънчевата светлина на земната повърхност и да причинят изменение на климата.

За да моделират ефектите от ядрен конфликт, учените трябва да разчитат на предположения. Съвременните климатични модели, които отчитат ефекта на аерозолите и саждите върху климата, се считат за надеждни. Въпреки това, за да се получат правилни резултати, е необходимо да се вземе предвид количеството сажди, които навлизат в стратосферата поради пожари в градовете. Това изисква да се определи колко градове ще бъдат унищожени и колко ефективно ще бъдат изгорени.

Има няколко гледни точки за въздействието на ядрената зима върху климата. Една от тях се основава на изследването на Оуен Тун и колегите му, които изчисляват последствията от ядрен обмен между Индия и Пакистан. Техните изчисления показват, че средната глобална температура на сушата може да падне с 4-8 градуса, а на цялата Земя с 2-5 градуса. Такова охлаждане ще бъде сравнимо с ледниковия период на каменната ера и ще продължи около десет години.

Има обаче учени, които не са съгласни с концепцията за ядрена зима. Например специалисти от лабораторията в Лос Аламос, където са създадени ядрени оръжия, проведоха изследване, базирано на доказани физически модели. Те моделираха въздействието на огненото кълбо на експлозията върху околната среда, развитието на пожара и въздействието му върху климата. Техните резултати показват, че повечето от изхвърлените сажди падат като дъжд през първия месец, а останалата част се пренася на по-големи височини. Тези учени смятат, че последствията от ядрена война няма да доведат до продължително охлаждане.

Така въпросът за ядрената зима остава открит. Докато някои проучвания предвиждат големи промени в климата, други учени смятат, че въздействията ще бъдат по-малко значими. Допълнителни изследвания и моделиране ще помогнат да се определи по-точно какво може да  очаква човечеството след атомна  бомбардировка.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: