Днес Монако избира своя 24-членен парламент

Днес Монако избира своя 24-членен парламент Снимка: hellomonaco.com

Втората най-малка държава в света след Ватикана е наследствена конституционна монархия, в която властта се упражнява съвместно от принц Албер II и Националния съвет.

Членовете на еднокамарния парламент на Княжеството се избират за 5 години, чрез гласуване в един тур, като 16 от местата са за мажоритарната листа, а останалите 8 се разпределят пропорционално между листите, получили над 5% от гласовете. Националното събрание е основният представителен орган на населението и гласува законите, предложени от правителството, което обаче отговаря само пред суверена принц Алберт II. 

Със своите около 38 000 жители, Монако е най-гъсто населената държава в света, оформена практически като град, с условни граници между едноименната столица и бляскавия Монте Карло. В княжеството на Средиземно море, разположено само върху 2,02 km², право на глас имат 7 596 души – граждани на Монако, навършили 25 години. Градът-държава на лукса на Лазурния бряг граничи само с Франция, но не е член на Европейския съюз, припомня Euronews.

На днешните избори се състезават две листи: „Национален съюз на Монако”, председателстван от Брижит Боконе Пажес, 63-годишна бивша учителка и първата жена - председател на Националния съвет, и „Нова идея за Монако”, с водач Даниел Боери, 78-годишен, който възнамерява да „стартира дебати, особено за правата на жените”, Според лидерите, различията между двете политически формации не са идеологически, а по-скоро философски. 

Подобно на Андора и Сан Марино, от март 2015 г. Монако води преговори  за подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което според правителството, ще позволи по-лесното движение на граждани и бизнес от Монако в ЕС и ще освободи от допълнителни разходи студентите, граждани на Монако, в европейските университети. 

Според прессъобщение на Националния съвет от лятото на 2022 г., дискусиите продължават „с оглед подписване на споразумение за асоцииране до края на 2023 г.“, което ще бъде и приоритет на новия парламент.

Социалният договор, който действа в малката страна и чието запазване е основен обект на евентуалното споразумение, определя редица предимства за гражданите на Монако – и съответно, ограничения за тези, които живеят в страната, но нямат местен паспорт. Изключително право на местните е достъпът до държавни жилища и работни позиции в определени регулирани професии. 

Плез 2019 г. Монако декриминализира абортите, но прекъсването на бременността все още е забранено. Движението „Нова идея” призовава и за системна екологична оценка на държавните решения.

Настоящата кралска фамилия Грималди тръгва от Рение I, "Велик адмирал на Франция", който печели важни битки за френския крал през XIII век – и суверенитет за владенията си. Потвърждавана, накърнявана и променяна многократно през вековете, независимостта на Монако като княжество е възстановена през 1861 г., под закрилата на Франция. Конституцията му датира от 1911 г. и поставя правилото за децентрализация – ако династията Грималди изчезне, Франция наследява княжеството. 

Родители на настоящия монарх принц Албер II и сестрите му Каролин и Стефани са американската кинозвезда Грейс Кели и принц Рение III, който като много от предците си,  се е бил за Франция през Вторта световна война.

По БВП ООН класира Монако на първо място в света, докато МВФ и Световната банка го поставят на трето, след Люксембург и Швейцария.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: