Учени предложиха да се оценява брутния вътрешен продукт по степента на улично осветление

Учени предложиха да се оценява брутния вътрешен продукт по степента на улично осветление Снимка: https://pixabay.com/

Сателитни изображения на моделите на нощно осветление в страната може да показват фалшификация на официалните данни за икономическия растеж

Това е установило проучване на Чикагския университет, направено от д-р Луис Мартинез. За проучването, резултатите от което бяха публикувани за първи път през октомври миналата година, написа The Wall Street Journal.

Теорията на Мартинес е, че динамиката на брутния вътрешен продукт може да бъде оценена въз основа на промените в осветеността на страната.

С растежа на икономиката има повече къщи, повече фабрики, повече улични светлини. Всичко това произвежда светлина “, обяснява идеята авторът на изследването. Неговото предположение се основава, наред с други неща, на предишни разработки на учени в тази област.

Данните за нощното осветление на страната могат да бъдат получени от база данни с изображения, направени от превозните средства на програмата за отбрана на военновъздушните сили и метеорологичните сателити. Налични са изображения от 1992 до 2013 г.

Отбелязва се, че въз основа на тези данни е невъзможно да се определи точният показател за БВП, но сравняването на динамиката на осветеността с официалната статистика на страната може да покаже несъответствие между официалните данни и реалността.

Мартинес твърди, че несъответствията между официалните данни за БВП на страната и оценките за неговата динамика, дадени с помощта на сателитни изображения, са ясно видими в примера на авторитарните държави.

По негови оценки средното несъответствие между официалните данни за растежа на БВП в страните, които американските експерти смятат за авторитарни, и данните, получени чрез анализ на сателитни изображения, е 35%.

В същото време сред „свободните“ страни, в които се наблюдава подобно разминаване, Мартинес посочва например Индия, а сред „несвободните“ страни – Русия, Азербайджан, Казахстан и Катар.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: