Хакерски атаки превръщат киберпространството в „Дивия Запад”

Хакерски атаки превръщат киберпространството в „Дивия Запад” Снимка: news.sky.com

Цюрихският университет обяви, че е станал поредна жертва на хакери, съсредоточили напоследък ударите си срещу университети и здравни заведения в немскоезичните страни.

Най-голямото и реномирано швейцарско висше учебно заведение разполага с няколко кампуса в Цюрих, където над 3 700 преподаватели обучават повече от 25 000 студенти. „Извършителите  действат много професионално“, се казва в изявлението на университета, което описва инцидента като „част от текущо натрупване на атаки срещу образователни и здравни институции“, съобщава The Record.

В изявлението се казва още, че университетските технически служби правят всичко възможно да държат хакерите далеч от критични зони, като изолират части от ИТ-системата на университета. Този тип защита не позволява на хакерите да криптират или извличат данни, но същевременно осуетява достъпа на потребителите. Швейцарските власти предупредиха студенти, преподаватели и служители да сменят паролите си

През последните седмици поредица хакерски атаки засегнаха университети в немскоезични страни, в т.ч. в Университета за приложни науки в Харц, Саксония-Анхалт, Западния университет на Рур и Европейския университет за приложни науки EU/FH. 

През януари групата Vice Society пое отговорност за хакерската атака от миналия ноември срещу университета в Дуисбург-Есен в Германия. През 2021 г. същата група удари швейцарския град Роле и пусна в Darknet данните на учреждения, предприятия и граждани. Тогава Vice Society заплашиха, че ще атакуват и други общини и болници

Миналата година хакери атакуваха със зловреден софтуер университета в Ньошател, което наложи временно спиране на университетските ИТ-системи. Обекти на кибератаки през последните години бяха и други и учебни заведения в Германия и Австрия.

Justice Department charges five Chinese members of APT41 over cyberattacks  on US companies | TechCrunch
Снимка - consent.yahoo.com

През декември американските медии съобщиха, че хакери от китайската група APT41, са откраднали най-малко $ 20 милиона от средствата, предвидени от американските власти за облекчаване на ковид-кризата. Според Secret Service, в повече от дузина щати са били ограбени помощи за безработни, заеми за малкия бизнес и застрахователни фондове.

Кражбата може да е само върхът на айсберга, казват служители в правоприлагащите органи и експерти по киберсигурност. Според тях, APT41 е „забележителен играч“ и независимо дали групата е действала по указания на китайското правителство, с което има данни, че е свързана, или китайските власти просто са си затворили очите, прецедентът е „опасен” и крие сериозни последици за националната сигурност.

През 2020 г., кибератака срещу Университетската болница в Дюселдорф стана причина за първия смъртен случай при подобни обстоятелства. Атаката блокира 30 от сървърите на лечебното заведение, причинявайки смъртта на една пациентка. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: