Големите сили ухажват Африка

Големите сили ухажват Африка Снимка: moderndiplomacy.eu

След декемврийската среща на върха на Джо Байдън с африкански лидери, новата година продължи с дипломатическа активност на африканския континент.

Новият външен министър на Китай Цин Ган вече посети Етиопия, Габон, Ангола, Бенин и Египет, министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън обиколи Сенегал, Замбия и Южна Африка, вече е факт и втора африканска обиколка на руския външен министър Сергей Лавров след нахлуването на Русия в Украйна.

Анализаторите разчитат това като знак, че Москва се опитва да оправдае действията си пред африканските държави.  През юли 2022 г. Лавров посети Египет, Конго-Бразавил, Уганда и Етиопия, като се срещна и с ръководството на Африканския съюз в Адис Абеба. Този път посещението му започна от Южноафриканската република, и през Ангола ще продължи към Есватини и Ботсвана. Впечатляващата дипломатическа офанзива на Русия ще се поднови през февруари, когато Лавров ще се върне в Северна Африка, за да посети Тунис, Мавритания, Алжир и Мароко. 

И все пак по време на тричасовата си пресконференция в Москва на 18 януари, руският външен министър на думи обиколи света, фокусирайки се най-вече върху Украйна, но не спомена африканското си турне. Той обаче оповести, че в края на юли 2023 г. в Санкт Петербург Кремъл ще домакинства втората среща на върха Русия – Африка, на която според Сергей Лавров страните ще се фокусират върху намирането на начини да заобикалят санкциите на САЩ. 

Не е ясно дали африканскити лидери биха се включили в подобно „сътрудничество”, но в Южноафриканската република изглежда има известна почва за подобна стъпка. На пресконференцията след настоящото посещение на Сергей Лавров в Претория, южноафриканският министър на международните отношения г-жа Наледи Пандор изрази задоволството си от военното учение между Южна Африка, Русия и Китай, което ще се проведе през следващия месец в рамките на африканската държава. Тя подчерта правото на „всички държави да провеждат подобни действия с приятелски страни”. 

Политическите анализатори не се съмняват, че президентът Владимир Путин ще се опита да използва предстоящата среща Русия - Африка, за да премине от реторика към реално привличане на африкански държави в своята алтернативна вселена, пише изданието на Института за изследване на сигурността issafrica.org.

Но прецеденти ако не за отказ, поне за предпазливост, вече са налице. Ангола, която първоначално се въздържа да заклейми руската инвазия в Украйна, през октомври миналата година гласува в подкрепа на резолюция на ООН, осъждаща анексирането на украинска територия от Русия, а анголският президент Жоао Лоренсо призова Москва да обяви "окончателно и безусловно прекратяване на огъня" в Украйна. 

След срещата с анголския лидер при настоящото си посещение, Сергей Лавров каза само, че Русия и Ангола ще задълбочат сътрудничеството си, въпреки „незаконния натиск“ от страна на САЩ и техните съюзници.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: