2023 г. вече е обявена за една от най-горещите в историята

2023 г. вече е обявена за една от най-горещите в историята Снимка: https://pixabay.com/

Предстоящата 2023 г. ще бъде една от най-горещите в историята и дори по-гореща от 2022 г.

Тази прогноза на метеоролозите публикува Sky News.

2023 г. ще бъде 10-ата поредна година, в която глобалните температури ще бъдат поне с един градус по-високи от прединдустриалните времена, изчислиха учени от Метеорологичната служба на Обединеното кралство.

Междувременно 2016 г. остава най-горещата година в историята, когато климатичното събитие Ел Ниньо беше наблюдавано в Тихия океан, което допринесе за повишаване на температурата на морето и, следователно, на глобалната температура. Обратният феномен - "Ла Ниня", който поддържа по-ниска температура, обаче се наблюдава през последните години в Тихия океан.

Както обяснява д-р Ник Дънстън, „Глобалните температури през последните три години бяха повлияни от събитието Ла Ниня, когато температурите на морската повърхност в тропическия Тихи океан бяха под средните.“

Той обаче е сигурен, че това скоро ще приключи. По-специално, средната глобална температура през следващата година се предвижда да бъде с 1,2 градуса над средната от прединдустриалната епоха.

По-рано ООН предупреди за предстоящо глобално затопляне. По-специално Световната метеорологична организация на ООН заяви, че с петдесет процента вероятност до 2026 г. температурата в света ще се повиши с градус и половина.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: