В Бразилия отдавна отбелязват "Деня на Пеле" - откъде идва традицията на този празник

В Бразилия отдавна отбелязват "Деня на Пеле" - откъде идва традицията на този празник Снимка: championat.com

Великият Пеле си отиде от нас, но в Бразилия отдавна празнуват „Деня на Пеле“ – играчът беше награден приживе за историческото си постижение

Датата 19 ноември 1969 г. влиза в историята на футбола. На този ден на стадиона "Маракана" в мача на "Сантос" с "Васко да Гама" Пеле вкара 1000-ия си гол в кариерата. Той прави това на 29-годишна възраст и в 909-ия си мач. Кралят на футбола збаива топката си от дузпа в мача срещу един от най-големите съперници. Той не се и кани да се приближи до тази "здезднаточка", но публиката, която скандира името му, буквално го заставя да го направи.

70 хиляди зрители стават свидетели на историческото постижение. След като топката се оказва в мрежата, легендарният бразилец е заобиколен от журналисти и се налага мачът да бъде прекъснат. Пеле се разплаква, а след това извършва почетна обиколка.

След юбилейния гол на нападателя бразилското Министерство на съобщенията издава пощенска марка – единствената в света, посветена на индивидуалното постижение на отделен играч. Оттогава "Сантос" ежегодно отбелязва датата 19 ноември като "Ден на Пеле". "За първи път усетих как краката ми треперят на терена. По това време в главата си имах само една мисъл: не мога да пропусна тази цел! Целият стадион "Маракана" скандираше:" Пеле, Пеле, Пеле!" И аз не можех да ги разочаровам", спомня си Пеле за своя 1000-ен гол.

Всъщност признанието не минава само с една пощенска марка. Историческото постижение на Пеле е отбелязано от президента на "Байерн" Роланд Ендлер. Той подарява на Краля на футбола автомобил Mercedes-Benz W114. Функционерът прави този скъп подарък, тъй като силно иска да вкара Пеле в клуба си. Но не му се отдава да го направи. А през април 1964 г. "Сантос" избира Роланд Ендлер за почетен президент. Мотивите са, че той има трайни връзки с родината на Пеле, а също така представлява интересите на бразилския отбор по целия свят.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: