Започва ли дефицит и на лекарства в Европа

Започва ли дефицит и на лекарства в Европа

Какво знаем за ниското снабдяване с лекарства – от амоксицилин до парацетамол

Аптеките в Обединеното кралство и Франция започват да изчерпват ключов антибиотик, докато лекарите отчитат пост-пандемично възстановяване на зимни инфекции, като стрептококи в гърлото.

Асоциацията на независимите аптеки във Великобритания нарече недостига на амоксицилин „много тревожен“, тъй като страната претърпява скок на скарлатина и сериозни стрептококови инфекции, които вече са убили девет деца.

Здравните специалисти предупреждават също за евентуален недостиг и в други европейски държави като Италия, както и в Канада и САЩ.

Във Франция правителството призна, че доставките са ограничени както за амоксицилин, така и за обикновения болкоуспокояващ парацетамол, но пациентите все още успяват да намерят това, което им е предписано.

 

Каква е причината за недостига на лекарства?

Феноменът не е нов, но се влоши с пандемията от COVID-19 и войната в Украйна.

„Ситуацията е много лоша през годините във всички страни и засяга всички видове лекарства“, казва Илария Пасарани, генерален секретар на Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU), представляваща фармацевтите от общността.

„През последните седем-осем години видяхме, че проблемът нараства“, каза тя пред EuronewsNext, добавяйки, че има фундаментални причини, които водят до тази тенденция, както и по-свързани с различни обстоятелства.

Основната причина е свързана с глобализацията на производството на лекарства, при която различните етапи на производство са разделени на множество места по света.

Смята се, че Китай и Индия произвеждат между 60 и 80 процента от активните фармацевтични съставки в света. Тази концентрация на пазара е свързана с рискове.

„Ако има проблем с определен производител, тогава има недостиг в световен мащаб“, казва Пасарани.

Производителят може също така да реши да спре производството на продукт, когато той вече не е достатъчно печеливш, оставяйки на купувачите много малко алтернативи.

И всеки проблем във веригите за доставки може лесно да причини смущения. През 2019 г. ексклузивен доклад на Vice установи, че е имало недостиг на 14 лекарства за психично здраве след Brexit.

Тези дни допълнителни фактори допринасят за проблема. След войната в Украйна фармацевтичната индустрия – подобно на много сектори – беше засегната от висока инфлация.

Конфликтът доведе до по-високи разходи за енергия и по-скъпи суровини за производителите.

И накрая, дори докато COVID-19 продължава, други болести се завръщат, след като се запазиха нисък профил на фона на ограниченията за блокиране.

Така фактически френските власти обясняват намаляващите доставки на амоксицилин. Според тях производителите са били изненадани от силното възобновяване на търсенето.

„Проблемът, пред който сме изправени с медицината, е същият проблем, с който може да се сблъскаме при микрочиповете, които също засягат и други сектори на икономиката“, казва Пасарани.

„Но лекарствата не са като всички други стоки и недостигът може да изложи на риск безопасността на пациентите“.

 

Кои лекарства са засегнати? Този въпрос зависи от държавата.

В Обединеното кралство аптеките бият тревога за амоксицилин – един от антибиотиците, които най-често се предписват на деца, включително за стрептококови инфекции, които в момента нарастват в цялата страна.

През лятото в Обединеното кралство имаше недостиг също на някои лекарства за диабет, както и на арипипразол – лекарство, предписвано за определени психиатрични състояния, включително шизофрения, биполярно разстройство и тежък аутизъм.

Във Франция парацетамолът е засегнат дотолкова, че властите препоръчват на фармацевтите да продават не повече от две кутии на пациент. Съобщава се и за недостиг на някои лекарства за диабет.

В САЩ пациенти с хиперактивно разстройство с дефицит на вниманието (ADHD) срещат трудности при получаването на Adderall. Като причини са посочват закъсненията в производството, свръхпредписването, регулациите и голямото търсене.

В Ирландия повече от 180 продукта са били „недостатъчни“ през септември, според националната здравна организация „Лекарства за Ирландия“.

 

Какви решения се разглеждат?

В някои страни вече са въведени мерки, като например разрешаване на заместване с генерично лекарство. Някои държави, като Франция, имат също така законодателство, което задължава производителите да предоставят минимални запаси за безопасност от определени лекарства.

През март 2022 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) създаде ръководна група за справяне с проблемите с доставките. Групата работи за осигуряване на по-добра комуникация и координация между различните играчи в сектора.

Представители на здравните специалисти и пациентите се надяват на повече действия като част от новия регламент, който в момента се обсъжда в Брюксел. Предложението на Европейската комисия се очаква до края на годината.

„Молим също така за решения, които могат да бъдат приложени сега на национално ниво. Чрез разширяване на ролята на фармацевтите може да се направи нещо, без да се чака безкрайно дългото преразглеждане на законодателството на ЕС, което ще отнеме години“, каза Пасарани.

Тя цитира как по време на пандемията от COVID-19 аптеките в някои страни са успели да заменят лекарствата, изпаднали в недостиг, без пациентът да трябва да се връща при лекаря и да иска друга рецепта.

Но критиците казват, че мерки като тези не решават корените на проблема. От държавни служители, лекари, анализатори, нарастват призивите за преместване на производството на лекарства от Азия обратно в Европа.

Френското правителство вече е предприело финансови стимули за „репатриране на всички сектори, които произвеждат основни лекарства“, каза миналия месец министърът на здравеопазването на Франция Франсоа Браун.

Лобито на фармацевтичната индустрия сигнализира, че е готово да върне известно производство в Европа, но отбелязва, че бюрокрацията може да е пречка. Твърдят също, че здравната система на Франция предлага малко стимули за това предвид ниските продажни цени, които налага за лекарства с възстановими разходи.

 

Може ли този недостиг на лекарства да застраши пациентите?

В проучване, проведено от The Pharmaceutical Journal през юли 2022 г., повече от половината от анкетираните фармацевти в Обединеното кралство смятат, че недостигът на лекарства излага здравето на пациентите на риск.

Скорошно френско проучване установи, че замяната на едно лекарство с друго води до грешки при лечението в 11 процента от случаите.

„За много лекарства, особено за редки заболявания, често няма алтернативи“, каза Пасарани. „Но трябва да се вземе под внимание също така, че дори само смяната на лекарство с алтернативно може да увеличи риска от странични ефекти, или да има различна ефективност, което означава по-ниски здравни резултати и по-малка полза за пациентите.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: