Конференцията Green Business is Great: България трябва да се декарбонизира

Конференцията Green Business is Great: България трябва да се декарбонизира Снимка: сook-comm.com

Конференцията Green Business is Great: Зелената трансформация в България трябва да се случи в средносрочен план

В средносрочен план България трябва да придобие иновативни технологии за съхранение на енергия като  помпено съхранение и батерии. Трансформацията към зелена енергия изисква гъвкав поход и конкретни стъпки за реализирането на някои ключови проекти. Това са част от основните изводи от провелата се в София на 6 декември конференция Green Business is GREAT, организирана от  Британско-българската бизнес асоциация (ВВВА) и посолството на Великобритания.

Заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева, която откри събитието, отбеляза, че то се провежда в контекста на ангажимента на ЕС за постигане на климатична неутралност. Британският посланик Н.П. Роб Диксън уточни, че британското посолство в София работи с българското правителство за създаване на законодателна рамка и финансова среда за развитието на проекти за офшорна вятърна енергия. Председателят на ВВВА Гилбърт Маккол посочи, че компаниите-членове на асоциацията активно прилагат зелени практики в своята работа.

Според Павлос Трихакис, съдружник в британската консултантска компания Baringa, България трябва да подготви устойчив план за трансформацията на производството на енергия в ТЕЦ Марица Изток-3, която използва лигнитни въглища.  Според негов доклад също е необходимо да стартира развитието на проекти за офшорна вятърна енергия, както и да се реализира допълнителна пазарна интеграция със страни извън ЕС в Западните Балкани.

Според друг участник в конференцията – SeeNews, основните инвестиции във ВЕИ в България, идват от Германия (39 проекта) и Италия (36 проекта). 6,45 млрд. евро, които са достъпни през 11 финансови инструмента, са отделени от ЕС за декарбонизацията в България, уточниха от SeeNews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: