Кои страни от ЕС обещават енергийна декарбонизация до 2035 г.?

Кои страни от ЕС обещават енергийна декарбонизация до 2035 г.? Снимка: https://pixabay.com/

В Европа се заражда консенсус относно 2035 г. като критичната дата за отказ от изкопаемите горива в енергийната система

Страните от ЕС, които представляват повече от 60% от енергийния сектор на блока, са се ангажирали да го декарбонизират до 2035 г.

Нов анализ на групата Beyond Fossil Fuels установи, че 10 държави-членки на ЕС са обещали постепенно да премахнат изкопаемите горива до 2035 г. или по-рано. Четири държави - Австрия, Дания, Литва и Люксембург - изрично се ангажираха да заменят въглищата и газа с възобновяеми енергийни източници.

„Окуражаващо е, че много европейски правителства споделят ангажимента да започнат ера без изкопаеми горива, като се ангажират да развият енергийния сектор до 2035 г. Сега повече държави трябва да последват примера“, казва Тара Конъли, активист в Beyond Fossil Fuels.

Международната агенция по енергетика препоръчва 2035 г. като точка, до която европейските страни трябва да декарбонизират своя енергиен сектор, за да постигнат целта от Парижкото споразумение от 1,5°C.

Други три държави - Португалия, Швеция и Румъния - са поели подобни ангажименти, но не се придържат към тази дата. Според Beyond Fossil Fuels, ако преместят крайния срок за декарбонизация до 2035 г., тогава повече от 70% от производствения капацитет на ЕС ще бъде покрит от тези ангажименти.

Конкретните национални ангажименти са първата стъпка в трансформирането на енергийния сектор на Европа, казва групата, като изпраща ясни сигнали към индустрията и финансите за посоката на енергийния преход.

„Постигането на времевия хоризонт 2035 г. е само част от предизвикателството“, добавя Конъли.

„Правителствата трябва ясно да покажат ангажимента си да премахнат въглищата и газа и да ги заменят изцяло с възобновяеми енергийни източници.“


Защо обещанията на някои страни са „неуместни“?

Белгия, Франция, Германия, Гърция, Италия и Нидерландия  допълват списъка с 10 държави, които са се ангажирали с декарбонизация до 2035 г.

Но изследователският екип твърди, че техните планове не са достатъчно ясни относно необходимостта от постепенно премахване на въглищата и газа или разчитат на "неподходящи технологии за производство на електроенергия".

Beyond Fossil Fuels казва, че не подкрепя разширяването на тези технологии поради различни причини, „включително отрицателни въздействия върху околната среда, непосилни разходи или невъзможност за постигане на мащаб и навременност“.

Конъли, например, казва, че количеството биоенергия, което може да бъде събрано устойчиво от нашите екосистеми, е ограничено - особено когато те вече са под натиск от биоразнообразието и климатичните кризи.

   Изграждането на нови атомни електроцентрали е „невероятно скъпо“ и графиците за строителство непрекъснато се забавят, надхвърляйки времевата рамка за постепенно премахване на изкопаемите горива. Технологията за улавяне и съхранение на въглерод е обещавана повече от десетилетие, но все още не е доказана и не съществува в европейски мащаб.

А водородът, произведен от изкопаеми горива, е „невероятно въглеродно-интензивен и неефективен“, въпреки обещанията за намаляване на емисиите, казва групата.

Общият консенсус е, че слънчевите панели на покрива и на земята, както и вятърните паркове на брега и в морето ще осигурят най-голямото количество възобновяема електроенергия в декарбонизирана европейска мрежа“, заключава Конъли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: