В Прага ще се появи първият климатично неутрален район

В Прага ще се появи първият климатично неутрален район Снимка: pikist.com

Чехия е на път към декарбонизация. В столицата на страната се строи екологичен район, предназначен за 25 хиляди жители

Прага планира мащабен проект за декарбонизация - строителството на първата климатично неутрална зона в града, независеща от газ или въглища, съобщава Euronews.

Според плана, одобрен от градския съвет на Прага, екологичният квартал може да бъде създаден на най-големия участък в близост до центъра на града - в района на Бубенеч.

Михал Гроза, съветник по инфраструктурата: "Ще изпълним климатичния план на Прага до 2030 година. В същото време значително ще намалим зависимостта си от руския газ, защото ще спестим около 29 милиона кубически метра газ."

Проектът включва и използването на топлина от отпадъчни води. В централната пречиствателна станция за отпадъчни води в Бубенеч ще бъде създаден така нареченият „Енергиен център“ с помпи с голяма мощност.

Сега пречиствателните съоръжения преработват 3 кубически метра вода всяка секунда, чиято температура не пада под 15 градуса по Целзий през цялата година.

Павел Валек, Пражка водно-стопанска компания: „Можем да загряваме водата до 110 градуса с помощта на мощни термопомпи и да подаваме тази енергия в системата за водоснабдяване с гореща вода“.

Новият район обхваща площ от над 100 хектара. Тук ще бъдат построени 11 хиляди апартамента, предназначени за 25 хиляди жители.

Иржи Скацел, Euronews: "Енергоцентърът" ще бъде построен точно тук. Комплексът трябва да бъде готов до края на това десетилетие. Той ще осигури електричество за около една пета част от града".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: