Трима китайски астронавти се завърнаха на Земята след шестмесечна мисия

Трима китайски астронавти се завърнаха на Земята след шестмесечна мисия Снимка: shine.cn

Екипажът кацна на борда на космическия кораб Shenzhou-14 в неделя, на космодрума в китайския автономен регион Вътрешна Монголия.

Китайската космическа агенция обяви мисията за "пълен успех". Държавната телевизия CCTV излъчи изявленията на командира на полета Чен Донг и съотборниците му Лиу Янг и Кай Ксюдзе, които казаха, че се чувстват добре след кацането, съобщава ВВС.

Персоналът на космодрума за кацане изнесе екипажа от изходната капсула, която кацна малко след 20:00 ч. местно време в неделя, около девет чàса след като се откачи от космическата станция.

Лиу Янг, първата жена астронавт на Китай, каза за агенция Синхуа, че "е развълнувана да се върне в родината" след "незбравимата" космическа мисия..

Докато бяха в космоса, тримата астронавти наблюдаваха пристигането на втория и третия модул за китайската космическа станция Tiangong и направиха три излизания в открития космос, за да проверят и тестват новите съоръжения.

На космическата станция вече е пристигнал нов тричленен екипаж, който излетя с космическия кораб Shenzhou-15 от центъра за изстрелване на сателити Jiuquan в пустинята Гоби в северозападен Китай.

Това е последната от 11-те мисии, чиято задача беше да проследят сглобяването на китйската космическа станцияTiangong, проектирана да работи около едно десетилетие и да провежда експерименти при почти нулева гравитация. Tiangong или "Небесният дворец" е новата постоянна космическа станция на Китай след двете временни Tiangong-1 и Tiangong-2.

Новият екипаж ще остане в станцията също шест месеца, със задачата да се съсредоточи върху инсталирането на оборудването, каза говорител на Китайската космическа администрация, цитиран от ВВС. 

През следващото десетилетие Китай планира всяка година да стартира по две мисии с екипаж до станцията. Процесът за подбор на астронавти вече е открит, като допуска и кандидати от Макао и Хонконг, каквато възможност доскоро не се предвиждаше.

Китай вече изпрати до Луната безпилотната си мисия Chang'e 5 за събиране на скални проби. Плановете на Поднебесната империя са през 2030 г. да изпрати пилотирана мисия до Марс и безпилотна до Юпитер, а до 2045 г. да ставе водещата космическа сила. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: