Обратната страна на филантропията

Обратната страна на филантропията Снимка: wealthengine.com

Финансовите дарения и благотворителните жестове на богатите често поставят имената им на водещо място в медиите.

Но не само в рубриките за благотворителност. Американският биткойн вундеркинд Сам Банкман-Фрайд беше една от водещите "звезди" в новото благотворително движение, наречено „Ефективен алтруизъм“. Но борсата за криптовалути FTX на 30-годишния Банкман-Фрайд фалира този месец, богатството му изчезна за една нощ, благотворителността му секна, а джобовете на неговите кредитори и инвеститори „олекнаха” с цели $ 8 милиарда, припомня ВВС.

Неотдавна основателят на Amazon Джеф Безос обяви намерението си да даде за благотворителност „по-голямата част от състоянието си“ - щедър жест за човек, който според Forbes притежава активи на стойност $ 117,5 милиарда. Безос вече е дарил над $ 2 милиарда, т.е., над 1% от богатството си, но като цяло не е ясно как възнамерява да изпълни обещанието си. Той не е подписал Giving Pledge - схема, която стартираха Бил Гейтс и Уорън Бъфет, за да убедят своите свръхбогати "колеги", че трябва да дарят по-голямата част от активите си.

Същевременно, критиците на Безос посочват, че зашеметяващото му богатство не е свързано с данъчните резултати на неговата компанията. В Обединеното кралство например, Amazon плаща данък върху печалбите, но не и върху продажбите, надхвърлящи огромните £ 20 милиарда. Компанията беше обвинена и за ниски заплати и лоши условия на труд, а работници на Amazon по целия свят спряха работа на Черния петък.

Новата армия британски филантропи включва футболистът Маркъс Рашфорд, колегата му Мо Салах, състезателния пилот Люис Хамилтън, рапъра Стормзи и други личности от спорта и изкуството. И интересното е, че зад техните дарения обществото не търси „обратна” страна, а счита, че им прави чест да дарят част от средствата си, спечелени с реален труд,а не с финансови машинации.

Д-р Бет Бриз, директор на Центъра за филантропия към университета в Кент, коментира планираната благотворителност на Джеф Безос, посочвйки че, той живее в културен контекст, в който редица обстоятелства предполагат хора като него да даряват средства. „Единствената изненада е, че тази комбинация от фактори го е довела до обещание, а не до решение да започне всичко много по-рано“, отбелязва д-р Бриз.

Според нея, успехът днес се оценява не само по това колко печели дадено лице, но и по това, колко щедър дарител е. „Става дума да бъдеш едновременно най-богат и най-голям филантроп”, казва д-р Бриз, посочвайки Бил Гейтс, който дълги години оглавяваше и двата списъка. 

Но и даренията на благотворителната фондация „Бил и Мелинда Гейтс”, особено в здравеопазването и към програмите на СЗО, повдигат въпроси относно възможното влияние при финансирането на изследвания в области, определени от Гейтс и бившата му съпруга. Според експерти, тази благотворителност формира един вид „групово мислене“ – и то не е непременно най-доброто за световното здравеопазване. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: