Доли Партън дари поредния $ 1 милион за медицина

Доли Партън дари поредния $ 1 милион за медицина Снимка: thecut.com

Музикалната икона, известна със своя щедър дух, предостави сумата на Медицинския център при Университета „Вандербилт” в Нашвил, Тенеси, за изследвания в областта на детските инфекциозни заболявания.

Дарението на суперзвездата е насочено към изследователски програми за борба с болести като Covid-19 при деца,  детската резистентност към антибиотици и лечението на инфекции при малки онкоболни пациенти, съобщава сайтът goodmorningamerica.com

„Обичам децата. Нито едно дете не трябва да страда и аз съм готова да направя моята част, за да опазя здравето и безопасността на колкото е възможно повече деца”, каза певицата в скромното си изявление по повода.

Проф. д-р Марк Денисън, ръководител на катедрата по детски инфекциозни болести, обяви, че университетът приема дарението като голяма чест. Според него жестът на г-жа Партън ще ускори работата, която институцията върши повече от 40 години и "ще подкрепи нови идеи".

Д-р Джеф Балсер, декан на Медицинския факултет и ръководител на Медицинския център изрази своето уважение и благодарност за „страстта на г-жа Партън да помага на хората, спасила вече безброй животи”. 

Това е второто дарение от този мащаб, което 76-годишната Доли Партън предоставя на Медицинския център при Университета "Вандербилт" в последно време. През 2020 г. кънтри-легендата дари $ 1 милион на учените, разработващи ваксината на Moderna срещу Covid-19 и след одобрението ѝ се ваксинира, призовавайки чрез медиите всички да го сторят. Звездата редовно подкрепя с големи суми и Детската онкологична болница към университета. 

Щедростта на Партън към децата е пословична. Още от зората на кариерата си тя предоставя средства за образование и стипендии, насърчавайки децата и младежите да учат. Известната певица е един от най-активните пропагандатори на четенето от ранна детска възраст. Тя е създател на глобална детска библиотека, чиято дейност ръководи вече над 25 години. От основаването ѝ през 1995 г. нейната програма е дарила над 150 милиона книги на деца по целия свят. 

В началото на тази година певицата обяви, че многобройните компании от бизнес-империята ѝ Dollywood ще заплащат изцяло учебните такси и разходите за учебници и учебни пособия на служителите, които решат да продължатобразованието си – инициатива, която Доли Партън подчерта, че приветства и цени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: