Три тира с дарения от ученици заминаха за българчетата в Украйна

Три тира с дарения от ученици заминаха за българчетата в Украйна Снимка: МОН

Три тира с дарения от деца и ученици от цялата страна потеглиха към техните връстници от българските неделни училища в Украйна

Помощите бяха събрани в кампанията „Деца помагат на деца“ на Министерство на образованието и науката (МОН).

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков предаде символично дарението на Олга Колот - председател на Терновско българско дружество „Иван Вазов” в гр. Николаев и районен кмет на кв. Терновка в гр. Николаев, където живеят повече от 6000 украински граждани с български произход. Тя ще координира разпределението на помощите в самата Украйна, така че да достигнат до учениците колкото е възможно по-скоро.

Тировете потеглиха от Националния учебно-логистичен център на БЧК в с. Лозен край София. На камионите бяха натоварени 74 палета, съдържащи кашони с продукти от първа необходимост. Допълнителни 26 палета ще бъдат качени от базата на БЧК в с. Пиргово, област Русе. Помощите включват над 250 кашона с раници и ученически пособия, близо 70 кашона с одеяла и възглавници, повече от 170 кашона със сапун, почти 160 кашона с памперси. Сред даренията са още хигиенни материали, спални чували, фенерчета, термоси, четки и пасти за зъби и др. Крайната точка на тировете е град Измаил, Одеска област.

В кампанията „Деца помагат на деца“ се включиха ученици от 776 училища в България. Участваха и малчугани от десетки детски градини. Даренията бяха събрани в областните градове в страната и доставени на двата адреса в Русе и София с помощта на регионалните управления на образованието и МОН.

Помощите ще бъдат разпределени между семействата на децата от 63 неделни училища в Украйна. По данни от началото на годината в тях учат над 10 000 деца от Киевска, Одеска, Лвовска, Николаевска и Запорожка област.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: