Изкуственото месо излиза на пазара в САЩ

Изкуственото месо излиза на пазара в САЩ Снимка: wattagnet.com

Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за първи път разрешава лабораторно отгледано месо за продажба на потребители.

Пилешкото, отгледано от животински клетки в лаборатория на UPSIDE Foods, е обявено за безопасно за консумация, така че компанията вече ще може да пуска продукцията си на пазара. 

„Това е преломен момент в историята на храните. Започнахме UPSIDE в свят, пълен със скептици и днес влизаме в историята като първата компания, която получи разрешение от FDA за продажба на култивирано месо“, казва д-р Ума Валети, изпълнителен директор и основател на UPSIDE Foods.

Euronews Green цитира изявление на комисаря на FDA Робърт М. Калиф и Сюзън Мейн, директор на Центъра за безопасност на храните и приложно хранене към FDA, в което се казва: „Светът преживява хранителна революция и FDA се ангажира да подкрепя иновациите в доставките на храни“.

UPSIDE Foods произвежда лабораторно култивирано месо и продукти от морски дарове, като изолира клетки от живи животни и ги развива до промишлени количества месо в резервоари от неръждаема стомана. Засега зелената светлина е дадена само на продуктите на UPSIDE, но FDA заявиха, че са готови да разгледат и други месни артикули, култивирани от животински клетки.

Интересът към заместителите на месото, отглеждано във ферми, нараства, заедно с търсенето на вегански и вегетариански алтернативи, тъй като потребителите все повече вникват в проблема с въздействието на промишленото животновъдство върху околната среда.

Продажбата на култивирано месо е разрешена и в Сингапур.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: