Всички нощни заведения в София се затварят

Всички нощни заведения в София се затварят Снимка: pixabay

От утре ще бъдат затворени всички нощни заведения в столицата, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.
„Затваряме за 2 седмици нощните заведения – барове, клубове и дискотеки, в София, съобщи в профила си във Фейсбук Йорданка Фандъкова.

Това е решението на Софийския оперативен щаб за овладяване на заразата с COVID-19. Заповедта за временното затваряне влиза в сила от утре, 25 октомври, и ще важи до 8 ноември. За всички ни е ясно, че дистанция в нощните заведения не може да се спазва, независимо от усилията на собствениците и персонала.

 В последните дни София влезе трайно в „червената зона“ с постоянен ръст на броя заразени.

Притеснителен е ръстът на хората, които влизат в болница – днес в софийските COVID-отделения се лекуват 411 болни, при 368 вчера. Броят на пациентите в интензивните отделения също се увеличава.
Капацитетът от легла за болните от COVID-19 ще бъде разширен, като със заповед на министъра на здравеопазването всяко лечебно заведение трябва да осигури капацитет до поне 10% от базата си. Това е добро решение, но остава голямата трудност за осигуряване на лекари, медицински сестри и санитари, които да се грижат за болните.

С решение на софийския щаб се препоръчва на работодателите да въведат организация за онлайн-работа, за работа на смени или на отделни екипи, където е възможно, и според спецификата на работата. Важно е всеки от нас да спазва дисциплина и на работното място, защото заразяването в тази среда е лесно.

Другата препоръка на щаба е за преминаване на дистанционно обучение в университетите, също според типа занятия и обучението.

Екипите на Столична община, полицията и Столична здравна инспекция продължават с проверките за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти, както и при струпване на хора на открито. В последните 10 дни са направени над 640 проверки в транспорта и над 2000 в търговски обекти.
Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: