Действително ли палмовото масло е толкова вредно, колкото е прието да се смята

Действително ли палмовото масло е толкова вредно, колкото е прието да се смята Снимка: Mathilde Ro

Отговаря лекар-ендокринолог

Ендокринологът и диетолог Екатерина Иванникова разказа пред списание „ПостНаука“ за това, защо палмовото масло не е толкова вредно, колкото си мислим и какво го прави вредно.

Палмовото масло е доста спорен продукт, съществуват различни мнения за него. Има хора, които считат, че то е вредно за здравето, докато други продължават да го използват активно в хранително-вкусовата промишленост. Факт е, че палмовото масло е най-популярното растително масло в света и употребата му е широко разпространена.

Важно е да се разграничат двата вида палмово масло: техническото, което се използва в козметиката и за различни промишлени цели, и рафинираното, което намира приложение в хранително-вкусовата промишленост. През 90-те годин на миналия век се внасяше и използваше нискокачествен вариант и оттогава палмовото масло придоби лоша репутация. Съвременното палмово масло обаче се отличава с високо качество.

Палмовото масло се произвежда от плодовете на маслената палма и е по-евтино от другите растителни масла поради високия добив, който дава дървото. Консистенцията му е подобна на кравето масло, което го прави удобно за приготвяне на сладкиши. Освен това палмовото масло не съдържа трансмазнини, които са вредни за сърцето и кръвоносните съдове. Затова производителите го избират именно, за да намалят вредността на своите продукти.

Освен всичко това, палмовото масло е богато на витамин А и каротеноиди, които са полезни за зрението и функционирането на вътрешните органи. Съдържа и витамин Е. Въпреки това, в промишлен мащаб палмовото масло се рафинира, което намалява полезните му свойства. Важно е да се има предвид, че палмовото масло, подобно на другите мазнини, трябва да се консумира умерено, тъй като съдържа наситени мазнини.

В заключение: палмовото масло има своите предимства и недостатъци. То се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, но е необходимо да се спазва мярката и да се използва разумно. Ако се нагрява силно, може да стане вредно, като всяко друго растително масло.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: